Dekoracija za venčanje: Kako da napravite idealan oltar za venčanje?

AUTOR Milutin Bojović

    Trenutak kada izgovarate sudbonosno “da” svakako je centralni događaj vašeg venčanja. Bilo da ste se odlučili da to izgovorite u crkvi ili samo pred matičarem, ovom krucijalnom delu venčanja valja posvetiti posebnu pažnju. Ovo treba da bude jedan od najromatničnijih trenutaka vašeg velikog dana, pa ćete želeti da se potrudite i oko same dekoracije koja će propratiti taj čin. Zbog toga se mnogi parovi odlučuju da osim u crkvi, oltar imaju i na svom građanskom venčanju. Evo nekih ideja kako da taj kutak učinite autentičnim. 

    Oltar predstavlja prostor pod kojim će se odigrati vaš čin venčanja, pa bi valjalo da odskače od ostatka prostora. Ne mislimo pritom na sam stil venčanja, već na sam intenzitet dekoracije. 


    Najkarakterističniji deo oltara svakako je cveće kojim ćete ga ukrasiti. Najčešće je reč o uobičajenoj lučnoj drvenoj konstrukciji na koju je stavljeno cveće. Od tipa venčanja koje preferirate zavisiće količina i izbor cveća pa bi o svemu tome valjalo da porazgovarate sa vašim cvećarom. Bitna stavka kada je reč o izboru cveća je i blizina zelenila, pa vaš oltar može biti ili potpuno ogoljen, ceo u cveću ili pak ukrašen sa svega dve saksije lepog cveća u podnožju. 

    Ovaj dekorativni deo koji igra glavnu ulogu u samom činu, poslužiće vam i nakon njega. Oltar može da bude idealno mesto za fotografisanje sa gostima po završetku ceremonije. Zbog toga bi valjalo da povedete računa gde će biti pozicioniran. To bi valjalo da ugovorite sa fotografom kako bi svetlo bilo dobro na fotografijama.

    Još jedan od uobičajenih elemenata kojima se ukrašava oltar je i platno. Ono se koristi i na crkvenom venčanju i simbolizuje nevinost i čistotu. Možete ga uviti uz bočne strane instalacije kao dodatni element, a može činiti i okosnicu lučnog dela konstrukcije. Dekorateri preporučuju i korišćenje samo platna kao idealan ukras na letnjim venčanjima. Posebno su zanimljiva i u velikim prostorima gde se platno može iskoristiti i za pregrađivanje prostora.    Oltar možete prilagoditi bilo kom stilu venčanja. Tako oni koji su pristalice boho estetike mogu koristiti makrame. To je poseban vez pomoću kog se mornarskim čvorovima od kanapa prave ukrasi koji se stavljaju na zid. On može da vam posluži i za pravljenje venčanja. Ispod njega je i pravo mesto za tepih koje će označiti “pijadestal” na kome stoje mladenci.

    Ljubiteljima rustičnog stila idealan dodatak uz oltar mogu biti stara vrata koja će dati posebnu čar celoj instalaciji. Luster, milje ili stara komoda mogu biti propratni deo ovakvog dekora, pogotovo ako je venčanje u nekom otvorenom zelenom prostoru. Bilo šta od starog nameštaja vaših baka može poslužiti oplemenjivanju rustičnog oltara i njegove okoline. 

  Sa druge strane, moderni mladenci koji organizuju urbano venčanje uglavnom će izabrati razne vrste svetiljki kojima će ukrasiti oltar i prostor oko njega. Sijalice mogu da se obaviju oko cveća ili same konstrukcije i tako mogu dodatno osvetleti ceo prostor. Dobre mogu biti i teglice sa cvećem u koje ćete dodati i raznobojne sijalice. 

    Ne zaboravite da oltar mora da odskače od ostatka prostora, ali opet morate ostati dosledni svom stilu.