5 najlepših ljubavnih pisama koja su napisali muškarci

AUTOR Stefan Mihajlovski

Kroz istoriju se promenilo mnogo toga. Ali ljubav je ostala. Reči pune osećanja, nedostajanja i čežnje preplavile su srca onih kojima su bila namenjena, a mi, ''obični'' čitaoci, vekovima kasnije ostali smo pod utskom redova koje život znače. Jer ljubav je život. A život putovanje na kom svi težimo istom - da nekome kažemo iskreno ''volim te''. Pethodni tekst sa pismama izuzetnih žena možete pročitati OVDE. Na red su došli mušarci. Uživajte u narednim redovima!

Oskar Vajld široj publici poznat je po klasičnom delu ‘’Slika Dorijana Greja’’, a malo njih zna da se predstava ‘’Važno je zvati se Ernest’’ prema njegovoj istoimenoj drami godinama uspešno izvodi na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Buran ljubavni život koji je vodio obeležio je epohu. Jedna od najvećih romansi viktorijanskog doba svakako je bila njegova veza sa mladim lordom Alfredom Daglasom.


Čarls Stjuart Parnel ‘’nekrunisani kralj Irske’’ poticao je iz porodice veleposednika, obožavao je lov i kriket, patio je od sujeverja i gajio duboku averziju prema zelenoj boji. 1880. godine upustio se u vezu sa udatom Ketrin O’ Šej, dok se njen suprug punih deset godina pretvarao da ne zna za tu aferu. Zaljubljeni par venčao se u junu 1891. godine, a Parner je umro na njenim rukama svega četiri meseca kasnije.

Čuveni američki pisac Mark Tven 1868. zaljubio se u Oliviju (Livi) Lengdon, a venčali su se 1870. godine. Živeli su u srećnom braku i imali su četvoro dece, sve dok Livi nije umrla. Tven do poslednjeg trenutka nije mogao da preboli njenu smrt.

Volter Bedžhot bio je novinar i ekonomista. Još u ranom detinjstvu pokazivao je interesovanje ka istraživanjima, a vreme je najviše provodio u porodičnoj biblioteci. 1857. verio se sa ćerkom vlasnika ‘’Ekonomista’’. U braku se strast vremenom gasila, te nisu imali dece, ali verenički dani dokumentovani su kao jedna od najlepših romantičnih trenutaka istorije.

I za kraj... Čežnju je najbolje opisao Ričard Stil 1707. godine kada je Meri Skarlok poverio svoja najintimnija osećanja i naklonost. 

Uživajte uz knjigu ''Najlepša ljubavna pisma velikana'' u kojoj ćete pronaći pune verzije najlepših reči koje su sačuvane od zaborava.

Pročitajte još:

Devojka za udaju - sve epizode na jednom mestu

5 wedding običaja za koje niste čuli

Jedna od nas: Gde postoji ljubav, postoji život