5 stvari koje ne moraš da imaš na svom venčanju (jer se udaješ u 21. veku)

AUTOR Srđan Miljević

    Sigurno je većina devojaka odrastala uz fotografije venčanja majki, tetki, baka i ostalih rođaka. ”Tako ćeš i ti kad porasteš! Da se udaš u najlepšoj beloj haljini. Svi će gledati u tebe”, govorile su nam. 

    Verovatno baš iz tog razloga maštamo o svom danu sa velikim V. Venčanje jeste tvoj dan – dan u kojem uživaš i smeješ se, bez mnogo opterećenja. Baš zato te podsećamo na nekoliko stvari koje možeš preskočiti na svom venčanju, a koje su do skoro bile obavezne! 


1. Običaji 

Iako su bacanje sita, pucanje u jabuku i prenošenje mlade preko praga svima poznati običaji, imaš pravo izbora i na svom ih venčanju možeš izbeći! Svi ovi rituali kriju simpatičnu simboliku, ali je na tebi hoćeš li, i koji, ispoštovati. Skroz je OK da tvoje venčanje bude u tvom stilu i po tvojim običajima!


2. Višestruko ljubljenje sa svim gostima

Ovo bi verovatno moglo da uvredi nekog od starijih gostiju, ali mi ćemo se fokusirati na tebe! Sigurni smo da ne želiš da već istog dana dobiješ vidljive uspomene po licu od preko hiljadu poljubaca u obraz (i stotinak onih koji pokušavaju da ti čestitaju ljubljenjem u usta). Zato bi bilo dobro da se jasno postave pravila u vezi sa čestitanjem. Stvarno nema potrebe da ti ista osoba čestita (da te poljubi!) više od jednom u istom danu! Ovde, naravno, ne mislimo na mladoženju!


3. Bela venčanica

Iako si još kao mala maštala o prelepoj venčanici, u tvojoj glavi ona nikada nije bila bela? Pa, šta! Ako želiš da se udaš u haljini zelene, crvene ili ljubičaste boje jer si to ti – samo napred! Bele haljine su nekada bile metafora za nevinost i čednost, a mi te podsećamo da je zelena sinonim za prirodu, buđenje, maštu… Ljubičasta je, na primer, boja smiraja, uživanja, duhovnog… Nisu li sve boje, boje ljubavi?


4. Namirisani gosti jedu sarmu

Obraduj goste, a i sebe, pa sa restoranom dogovori neobični jelovnik. Švedski sto je često najbolji izbor, pa je ideja da u ponudi budu i specijaliteti koje tvoji goste vole. I da, skroz je OK da se venčaš bez mirisa sarme ili kiselog kupusa!


5. Igranje u kolu

Ne voliš kad te uporno zovu da uskočiš u kolo i da, nakon pristanka, narednih pola sata provedeš ponavljajući iste korake levo-desno? Umesto da se unapred nerviraš što bi to mogao biti scenario i na tvojoj svadbi, jednostavno sa bendom dogovori da neće biti kola! S druge strane, ako postoji neki ples koji voliš, zašto se baš to ne bi plesalo na tvojoj svadbi? Svi vole kolektivne igre, a na tebi je da ih osmisliš. Ipak, potrudi se da se konsultuješ sa drugaricama oko izbora plesa. Sigurno ne želiš da gosti sede?!