5 wedding običaja za koje niste čuli

AUTOR Stefan Mihajlovski

Kažu ‘’sto ljudi, sto ćudi’’... I verujemo da niko ne zna baš sve običaje koji se vezuju za dan venčanja. Ipak, postoji nekoliko njih koji se odavno više ne praktikuju, te je vrlo verovatno da za njih niste čuli. Predstavljamo pet najinteresantnijih!


Ukoliko ste se ikada pitali kako da osigurate plodnost u vašem braku i budete ponosni roditelji velikog broja dece, Romi imaju običaj koji poštuje veliki broj njihovih parova. Poznato je da romske svadbe traju i do pet dana, a pravilo je da u tom periodu mladenci odluče kada će zapaliti vatru i pozvati svoje goste da sa njima preskaču ‘’lomaču’’. Veruje se da ovaj čin osigurava plodnost braka i da parovi koji ga praktikuju mogu da računaju na mnogo dece.Stari običaj koji se danas retko poštuje u Srbiji nalaže da mlada tokom spremanja za venčanje u nedra stavi čen belog luka. Veruje se da će ovim postupkom oterati sve potencijalne uroke koji su pretili srećnom braku.


Takođe skoro zaboravljen običaj, danas se može uvrstiti pod one u rurbici ‘’neobičnih’’. Odmah nakon veridbe, nalaže se da su, ukoliko su imali provodadžiju, mladenci u obavezi da njemu ili njoj kupe cipele. Veruje se da će tako ova ljubav biti srećna i dugovečna!


U nekim delovima Srbije, običaj je da mlada posle ponoći obuče crvenu haljinu umesto venčanice. Ponovo je naravno reč o simbolizaciji velike ljubavi u braku i veruje se da će ovaj brak, ukoliko se ispoštuje običaj, trajati i biti veoma uspešan.


Svadbeni običaji razlikuju se od mesta do mesta, ali smo sigurni da je jedan posebno neobičan. U pojedinim predelima nakon ceremonije mladin veo kači se na drvo jer se veruje da taj čin simbolizuje radost i novi početak.

Pročitajte još:

Devojka za udaju - sve epizode na jednom mestu

Idealni pokloni za prvih 5 godišnjica braka

Jedna od nas - Nina Gavrilović: Venčanje smo otkazali čak tri puta