Bendovi za svadbe: Luda noć uz Chegi & Braća Bluz bend

AUTOR Isidora De Lungin

"Jedna noć je provedena ludo i u duši napravila čudo..." su prave emocije koje gosti ponesu sa sobom posle ludog provoda uz Chegi & Braća Bluz bend. Kao što tekst njihove već poznate i prepoznatljive pesme kaže, dobar provod je zagarantovan uz ovaj ultra talentovan sastav muzičara. Iza sebe imaju već zavidan broj nastupa, a Balkan Wedding je morao da otkrije koja je tajna fascinantnog utiska koji ostavljaju.
Možete li nam reći nešto više o bendu Chegi & Braća Bluz? Kako ste počeli da se bavite muzikom i kako ste se odlučili da radite muziku za svadbe?

CHEGI & Braća Bluz Bend je sastav koji trenutno čini 9 muzičara, od kojih je većina diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Pod ovim nazivom bend postoji 5 godina, i nastanak je bio krajnje spontan. Prvo smo izdali numeru koja je i dan danas naša lična karta („Jedna noć“), a kao nastavak cele priče formiran je i prateći bend, odnosno Braća Bluz. Sa pojedinim izmenama u sastavu i dodavanjem instrumenata smo došli do današnje strukture koja zaista funkcioniše kako treba.

Šta predstavlja najveći izazov u vašem poslu?

Mislim da je najteže održati kvalitet. Naš koncept jeste muzika i kvalitet svirke na prvom mestu, ali za muzikom ne sme da zaostaje ni energija, koreografija, stajling, oprema... Jednostavno potrebno je iznova ulagati veliku energiju i novac u ceo performans da bi uspeh bio zagarantovan.

Sigurno je najlepši osećaj kada venčanje prođe i vidite rezultate svog rada na osmesima zadovoljnih mladenaca. Koje venčanje ćete i sami dugo pamtiti?

Uh, baš je nezahvalno odgovoriti na to pitanje jer je bilo mnogo zabava koje su za prepričavanje. Skorije venčanje u Bjelom polju je bilo zaisto bajkovito, a Ena i Mahmut su izgledali kao da su izašli iz bajke, o žurci da ne pričam... 
Šta je to što mladenci prvo treba da znaju kada započnu potragu za bendom?

Osnovna stvar jeste da vizualizuju svoje venčanje i repertoar koji žele da se izvodi na njihovoj zabavi. Nakon toga potrebno je odrediti budžete koje su u situaciji da izdvoje za bend, cena nije uvek presudna, ali ipak razgraničava dobre od prosečnih bendova. Posle ove stavke kreće potraga, ključ je pronaći bend koji je po njihovom senzibilitetu, a nakon toga ispitajte i njihove reference, raspitajte se i to je to. 50% venčanja koje mi sviramo godišnje su dogovorena po direktnoj preporuci, gde nas ne zovu za neki određen termin, već prema nama usklađuju restorane.

Podelite nešto o sebi što bi iznenadilo čitaoce?

U 2018. godini smo odsvirali 95 privatnih i korporativnih proslava, a 2019. je već oborila sve dosadašnje rekorde.

Imali ste prilike da svirate na raznim lokacijama. Najlepši ambijent za venčanje?

U poslednje vreme je sve više venčanja koja su na neobičnim mestima, u restoranima koji nisu nešto na šta je publika navikla itd. U Beogradu su možda najzanimljiviji ambijenti Akacia restoran, Metropol, Kalemegdanska terasa, splavovi uvek nose lepu energiju reke itd.

Znamo da je za svaki par prvi ples poseban momenat. Koje su to pesme koje su najpopularnije?

Pesme koje su trenutno najpopularnije za prvi ples su: Ako te pitaju – Petar Grašo, Vjeruj mi – Oliver Dragojević, Dani i godine – Nina Badrić, Da li znaš da te volim – Dado Topić, Osloni se na mene – Oliver Mandić, Time of my life – Dirty dancing, All of me – John Legend, Perfect – Ed Sheeran itd.
Možete li podeliti sa nama tri pesme koje spadaju u do not play listu na venčanjima?

U poslednje vreme su to: Digni ruku, Moji su drugovi, Mornar, Igra rnr cela Jugoslavija, My heart will go on, Nije život jedna žena, Mećava...

Pamtite li neki najluđi zahtev od strane mladenaca/gostiju?

Bilo je ludih slučajeva. Jednom prilikom, mlada nam je poslala spisak i redosled kako bi trebalo da se nižu pesme. Ali ne spisak koji inače pravimo za svako venčanje, već spisak od prve do poslednje pesme. Naravno, sve to je teško isplanirati do takvih detalja. Nekih početnih sat vremena je bilo veoma čudno i svi su nas gledali upitno, u jednom trenutku, mlada je došla do nas i izjavila da možda ideja koju je imala nije baš bila dobra i da preuzmemo stvar. Prva sledeća pesma – cela sala je bila na nogama.
Da li se mladenci danas više okreću folk ili evergrin melodiji? Kako ih savetujete da ostanu autentični?

Mladenci koji nas angažuju najčešće žele od svega po malo. Zavisi od slučaja do slučaja da li će prevagnuti pop rock, lepa narodna ili strana muzika, ali sve to je u redu. Savet je da ostanu svesni da su oni zvezde večeri i da je taj dan posvećen njima, tako da ne zaborave da bi repertoar ipak na kraju trebalo da bude skrojen po njihovoj meri.

Savet za naše mladence?

Krenite sa organizacijom na vreme. Odluke donosite zajedno, imajući na umu i lične afinitete, ali i goste koje ćete ugostiti na svom venčanju. Do samog venčanja je u redu da se potrudite oko organizacije što više, ali ne zaboravite da je najbitnije da vam tog dana bude lepo, da se dobro provedete sa prijateljima i bliskim ljudima i da pamtite svoje venčanje u lepom svetlu. Čitajte Balkan Wedding portal, pomoćiće vam u izboru stavki.