Dekoracija: Kako da organizujete venčanje u znaku Noći veštica?

AUTOR Milutin Bojović

Jedan od najpoznatijih praznika na svetu posle Božića i Nove godine je Noć veštica. Iako se smatra tipično američkom tradicijom, popularna kultura doprinela je da ovaj praznik bude široko prihvaćen u celom svetu pa i kod nas. Na Noć veštica se organizuju posebne zabave na koje gosti dolaze maskirani. Da li ste razmišljali o tome da bal pod maskama bude i tema vašeg venčanja? Evo kako da donesete čari Noći veštica na svoje venčanje. 

Ova tema vam verovatno ne zvuči posebno romantično, ali svi oni kojima su drugačije proslave zanimljivije zasigurno će razmotriti ovu temu. Proslavu nakon samog venčanja moći ćete da obogatite maskiranjem i uvođenjem različitih igrica koje možete igrati sa gostima. Neka prostorom preovladava zanimljiva i strašna dekoracija i napravili ste pun pogodak. No, pre nego što počnemo da se bavimo detaljima hajde da vas prvo upoznamo sa samom tradicijom Noći veštica. 


Naziv Halloween dolazi od engleske reči "All Hallows Eve", što znači - dan pre svih svetih. Suprotno opštem mišljenju, Noć veštica nije američki produkt već tradicija paganskog porekla koja dolazi od starih Kelta. Prema keltskom kalendaru, 1. novembra bio je početak Nove godine, a predstavljao je kraj sezone Sunca i nastupanje perioda mraka (kod Kelta godina je bila podeljena na dva godišnja doba, leto i zimu, a početak svakog godišnjeg doba bio je obeležen svetkovinama). Zadnji dan leta, upravo 31. oktobra, Kelti su slavili praznik Samhain. Tada su verovali da je udaljenost između živih i mrtvih tu noć oslabljena, što omogućava duhovima njihovih mrtvih predaka da se vrate na zemlju. Simbolično su se gasile vatre u kućnim ognjištima - smatralo se da umrli poslednji put dolaze na ovaj svet, pa su jedni na pragovima svojih kuća ostavljali hranu i piće, a drugi postavljali izdubljene repe, cvekle ili krompir s upaljenom svećom, kako bi zalutalim dušama pomogli u pronalasku puta. Neki su smatrali da sveća simbolizira dušu zatočenu u čistilištu.


Poslednji dan oktobra poznat je i kao "noć vragolija". Ljudi su se maskirali, oblačili sablasne kostime, mazali lica čađom te stavljali na sebe razne ukrase. Kelti su smatrali da će tako zli duhovi poverovati da su i oni duhovna bića te ih ostaviti na miru. Ukrasi su bili većinom crne ili narandžaste boje - narandžasta je simbolizovala žetvu, a crna tamu i smrt te podsećala na noć kada su slabile granice između živih i mrtvih. Smatra se da je upravo iz ovih običaja potekla tradicija maskiranja na Noć veštica. Posebnu simboliku u obeležavanju ovog dana sem maskiranja ima i deljenje slatkiša i rezbarenje bundeve. Slatkišima deca pune svoje torbe kada maskirani idu od kuće do kuće, a bundeva ima simboliku za sebe.


Sve ove informacije bi trebalo da vam pomognu da organizujete idealno venčanje sa ovom tematikom. Korišćenjem svakog od običaja dobijaćete i jedan po jedan element vašeg idealnog venčanja u stilu Noći veštica. 

Prostor u kome ćete organizovati venčanje treba da bude što tamniji kako bi dočarao ceo taj gotski stil. Biće važno i da imate dobra svetla čijom manipulacijom će se stvoriti poseban doživljaj. Sve treba da poprima elemente horor filma. Međutim, ne bi valjalo ni da u tome preterate. Ipak gosti i vi treba da se zabavite na tom venčanju. 


Postoje pak neki neizostavni elementi dekoracije koji će vam biti dovoljni za celokupan dojam. To su svakako izrezbarene bundeve, lobanje, kosturi, šišmiši, motivi iz horora. Možete ih stavljati nasumično na stolove ili pak imati izdvojen deo koji bi bio prepun bundeva i ostalih elemenata horora. Nemojte ni sa njima preterati kako se slavlje ne bi pretvorilo u posetu Kući strave. Boje koje treba da dominiraju celim prostorom su upravo crni i narandžasti tonovi koji su i glavne tradicionalne boje ovog praznika. 


Kad planirate ovakvu tematsku zabavu zaista možete pustiti mašti na volju. Neka vaše venčanje prevaziđe sve žurke u čast Noći veštica na kojima ste bili!