Dekoracija: Lavanda kao tema venčanja

AUTOR Milutin Bojović

Divna ljubičasta boja, predivni cvetovi kao i njen zanosan eterični miris dovoljni su razlozi da se lavanda kandiduje za najbolji cvetni izbor za vaše venčanje. Međutim, sigurno niste razmišljali o tome da lavanda postane i tema celog vašeg venčanja. Ovaj cvet ima izuzetnu istoriju, ali je i dosta praktičan pa u zavisnosti od sezone može biti idealno rešenje za vas.


Stara izreka kaže da ako je ruža miris srca, onda je lavanda miris duše. Grci su smatrali da lavanda dobro deluje na razvoj umnih sposobnosti, a još su stari Rimljani koristili eterična ulja lavande kako bi obogatili svoju kupku. Smatrali su ga cvetom nevinosti, ali i pridavali svojstva afrodizijaka. Legenda kaže i da je kraljica Kleopatra upravo lavandinom vodicom zavela rimskog imperatora Cezara. Drevni običaj nalaže da sveže venčanim parovima uz uzglavlje bračnog kreveta stavi sveži buket lavande. 


Lavanda je veličanstvena upravo zbog svoje svestrane primene. Česta je tema morskih i mediteranskih venčanja. Predivne je  ljubičaste boje i prepoznatljivog mirisa. Zbog ovoga je i vrlo dekorativna, pa može biti prekrasan detalj ili glavna tema vašeg venčanja.


Ukoliko se odlučite da lavanda preovladava vašim venčanjem pamtićete svoje venčanje doveka. 

Njen miris podsećaće na vaš najvažniji dan zauvek. Odlučite li svoje venčanje obogatiti lavandom, ovde je par zanimljivih ideja na koji način je možete iskoristiti. 

Buket - Bilo da je buket sačinjen samo od lavande ili uključen među ruže i božurove njen efekat neće biti samo vizualno zanimljiv ali će vas i miris pratiti dok koračate do oltara i tokom ceremonije.

Pozivnice - Pošaljite pozivnice bilo sa cvetom lavande kao poseban detalj ili samo u boji lavande koja će svakako ostaviti utisak na goste.

Torta - Reći ćemo samo da su torte u boji lavande savršen izbor! Dosta je varijacija na temu, ali savetujemo da probate profiterole. Verujte nam na reč, nećete zažaliti!

Pokloni - A za one koji planiraju malo DIY na dan svog venčanja, lavanda ne može biti bolji saveznik u pogledu poklona i aranžmana. Vaze ispunjene ovim cvećem sa trakicom mogu biti izvor elegancije, a potrebno je samo 5 minuta da ih napravite. Ili darujte seme lavande svojim gostima i gledajte kako vaša ljubav raste!