Dekoracija: Prirodna inspiracija uz Mušmula Studio

AUTOR Isidora De Lungin

       Priroda je njihova inspiracija, a dizajn ono što ih čini unikatnim.

       Imali smo prilke da popričamo sa ekipom Mušmula Studija koju čine inžinjeri pejzažne arhitekture, žene, majke, prijatelji. Ne idu utabanim stazama, već suprotno, dinamiku svog posla vide kao najveći izazov sa kojima se susreću. Popričali smo sa Mušmulom na temu trendova u 2019., šta sa sobom nose sezonska venčanja u pogledu dekoracije, nešto malo o ambijentima koji ih inspirišu i uvek inspirativnoj prirodi... Mušmula vas eksluzivno za naš portal uvodi u svet cvetne dekoracije. Uživajte!


Već je poznato da ste ljubav prema dizajnu i prirodi razvile još u klupi iz studenskih dana, a kasnije ispratile taj put u Beovrt. Kako je tekao razvoj vaše karijere ka dekoraciji venčanja i na koji način se vaš stil razvijao kroz godine rada?

Iz sveta pejzažne arhitekture u svet dekoracije smo ušle pomalo neplanirano i zaista možemo da kažemo da je sudbina tu umešala svoje prste. Kao studenti nismo imale takve planove ali smo, naravno, uvek želele da ostanemo u svetu biljaka. Osetile da smo na pravom putu  kada smo zakoračile u svet dekoracije. Principi dizajna isti su i u pejzažnoj arhitekturi i u cvetnom dizajnu tako da nam nije bilo teško da se prilagodimo. 

Smatramo da je naš stil prepoznatljiv baš iz razloga što mi uvek sagledavamo širu sliku, do rešenja dizajna dolazimo kroz analizu svih faktora – ambijenta, godišnjeg doba, priče naših mladenaca i njihovog temperamenta. Zato uvek insistiramo na ličnom kontaktu i na tome da upoznamo svoje klijente.  Svaka naša dekoracija je jedinstvena i neponovljiva,  u svakoj se može prepoznati godišnje doba i njegove specifičnosti, kao i pečat mladenaca, kako bi se gosti osečali da su baš na svom venčanju.Dekoracija ostavlja dosta prostora za razvoj kreativnosti, ali šta je ono što u svom poslu smatrate najlepšim, a sa druge strane najizazovnijim?

U svom poslu najizazovnijim, najlepšim ali, sa jedne strane i najtežim, smatramo to što svaki put sve radimo drugačije. Što nikad ne idemo utabanim stazama, i što nikad ne znamo šta nas čeka. To je podjednako i najstresnije, jer ni same ne znamo da li će nam stići zadovoljavajuće cveće, da li će preživeti visoke temperature, transport… Taj izavov nam drži adrenalin na jako visokom nivou,  nosi nas danima I noćima pred venčanja.  Prihvatamo razne izazove i same  ih postavljamo, jer ta dinamika je osnova ovog posla i ono što ga čini tako zanimljivim.

Sa prirodom vašeg posla jasno je da je ono što vas okružuje vaša neiscrpna inspiracija. Šta vas u prirodi posebno motiviše?

Mi smo apsolutni zaljubljenici u prirodu i neko ko zaista živi sa njom, koliko god je to u ovom modernom vremenu moguće. Dolazimo iz takvih porodica, a i na studijama pejzažne arhitekture smo prirodu do detalja upoznale i zavolele još više. Tako da je potpuno logično što se vodimo njenim princpipima koji su nepogrešivi i savršeni.

U prirodi nas najviše uzbudjuju te stalne promene i nestalnost. To što ništa nikada nije isto, sve se stalno menja i prilagođava uslovima koji ga okružuju. To je ono što mi prenosimo u svoj rad, trudimo se da uvek ubacimo nešto neočekivano, nešto novo, a opet tako skladno i prirodno.U vašoj bogatoj karijeri, možete li da izdvojite neki projekat kao najomiljeniji?

Omiljeni projekat nam je jedno posebno, srpsko-indijsko venčanje koje je trajalo četiri dana i gde smo osmislile i napravile šest različitih dekoracija u skladu sa istom temom ali na potpuno različite načine! Uvek ćemo pamtiti to venčanje kao nešto najlepše i najizazovnije što nam se desilo i ne verujemo da će se ponoviti takav jedan izazov. To venčanje je bilo tako divan sklad pre svega mladenaca, lokacije, njihovih gostiju, energije, I svega pozitivnog I lepog što venčanja inače krakteriše.  Svaki naš predlog I ideja bilo je baš ono što su oni želeli, njihova zamisao venčanja bila je baš to što smo želele da radimo u ovom poslu… Bukvalno su se sve kockice poklopile.  U poslovnom smisli, ovaj bračni par svakako možemo okarakterisati idealnim klijentom.

Radite sa toliko prirodnih rekvizita u svojim dekoracijama. Ipak ističe li se neki koji smatrate najdražim? Da li postoji cveće koje preferirate dok sklapate aranžmane?

Moramo da kažemo da mi svake godine ili svake sezone imamo “novi” omiljeni cvet ili zelenilo. To su biljke koje mi, naravno, oduvek poznajemo, ali nekako ih vidimo u drugačijem svetlu. I stalno im se oduševljavamo! Kada smo počinjale  imale smo  veliki zasad Cineraria maritima-e i zaista je puno koristile, ona nam je bila kao zaštitni znak.  Sada već godinama koristimo stalno nove biljke i prosto ne možemo da verujemo da više nemamo ni jednu biljku Cineraria-e u svojoj bašti!  Same sebe iznenadimo ali upravo smo na to i ponosne, što stalno istražujemo i uvek nalazimo nešto novo ili nalazimo način da staro koristimo na novi način.  I svaka sezona nam donosi novi omiljeni cvet ili njegov varijetet. Uvek su to božuri, dalije, lizijantus.  Ima nekoliko cvetova koji nikako da se pojave na našem tržištu, kao što je Heleborus i Islandski mak i njih sa nestrpljenjem čekamo! 
Možete li nam otkriti šta donosi 2019 na polju trendova u dekoraciji?

Mi iskreno ne volimo pitanje o trendovima jer ih nikada slepo ne pratimo. Trend koji mi pratimo već godinama je struja povratka prirodi, trend  održivog cvećarstva, prirodnog cvećarstva u kome se koristi lokalno i organski proizvedeno cveće, izbacuje iz upotrebe cvećarski sundjer, dekoracija koja se trudi da u svom dizajnu potpuno prenese prirodu na “sto” i smanji negativan uticaj cvetne industrije na životnu sredinu.  Takodje, na neki način, kao u modi ili muzici, poslednjih godina vraćaju se osamdesete pa se u 2019. najavljuje korišćenje zaboravljenih odn “prognanih” cvetova kao što su karanfili i hrizanteme! Vraćaju se aranžmani u svim duginim bojama, pomalo blesavi dizajn... 

Svako godišnje doba ima svoje čari, ali koje u vama budi uživanje i na najbolji način oslikava vašu kreativu?

Mi zaista uživamo u svakom godišnjem dobu i uvek se trudimo da ga u svom dizajnu istaknemo, da se uvek u našim aranžmanima vidi koja je sezona. Ta dinamika je u velikoj meri izvor naše kreativnosti i sreće,  kada novo godišnje doba donosi neke nove cvetajuće vrste. Ako bi morale da izdvojimo jedno godišnje doba, to bi bilo proleće zbog božura koji su naš omiljeni cvet, zbog čega mi imamo plantažu božura. To je jedini cvet koji mi inače gajimo u velikim količinama i trudimo se da povećavamo proizvodnju svake godine. Posebna je radost kada u dizajnu možeš da koristiš cveće koje si sam posadio, gajio i ubrao... to je za nas najveća radost koja objedinjuje sve ono u šta verujemo i za šta se borimo. Najlepši ambijent za proslavu ceremonije venčanje?

Svakako, da živimo na mestu sa drugačijom klimom, odgovor bi bio venčanja na otvorenom! Međutim, takva venčanja su nam češće glavobolja nego uživanje zbog nepredvidivih vremenskih uslova i organizacije koju zahtevaju. Zato su nama omiljena mesta za venčanje ustvari prostori čiji je ambijent u potpunosti uklopljen u prirodno okruženje u kome se nalaze, gde je podjednako lepo i napolju kao i unutra i gde se jedan deo ceremonije može održati napolju a onda ostatak žurke obaviti bezbrižno unutra. Takvi prostori su npr. Smokvica na Adi i Akacia Open Concept u kojima često i rado radimo.

Sprovodite u delo tolike inspiracije i ideje, međutim, ostaje li neka koju niste imali priliku da odradite?

Nema mnogo ideja koje nam ostaju neostvarene. Kroz deceniju rada uspeli smo da stvorimo poverenje kod klijenata tako da oni veruju našim predlozima, pa mi uspemo da skoro sve dobre ideje sprovedemo u delo. Najveći izazov je u Srbiji sa daleko manjim budžetom sprovesti ideje koje nam stižu iz sveta gde su budžeti za dekoracije po deset puta veći nego kod nas. Ali, srećom, kao školovani inženjeri imamo izgrađenu logiku koja nam omogućava da osmislimo nove i jeftinije načine da napravimo ono što želimo. Ono što je uvek ideja vodilja, to je da edukujemo klijente šta je zaista prikladna dekoracija njihovom venčanju, i da su nam oni nakon venčanja beskrajno zahvalni na svim sugestijama i radu.
Pored ideja, pregršt tema je realizovano u godinama vašeg rada. Koju temu još niste imali priliku da obradite, a profesionalno vam predstavlja izazov?

Poslednjih godina su naši mladenci zaista prihvatili ideju da venčanje treba da ima neku temu i određeni koncept pa smo imali dosta različitih tema do sada. Najčešće radimo boho venčanja, uvek po neko etno, puno venčanja sa temom Toskane ili Provanse, uvek romantična i sanjiva venčanja u čijoj dekoraciji težimo da istaknemo temperament mladenaca i cilj nam je da ispirčamo njihovu priču. Zimsko venčanje na snegu, letnje na obali mora, neobavezno, elegantno - sve već čekirano. Do sada još uvek nemamo neobradjenu temu, jer smatramo da je cveće neizostavan  element dekoracije, i da se kao takvo uklapa u temu svakog venčanja, a mi uvek nadjemo I uklopimo odgovarajući cvet koji  prati temu baš tog venčanja.