Dekoracija: Venčajte se u stilu "Velikog Getsbija"

AUTOR Milutin Bojović

Zlatno doba američke istorije praćeno džezom, čarlstonom, glamurom i šljokicama samo su neke od karakteristika doba "Velikog Getsbija". Otkako je film proslavio ovaj slavni roman, mnogobrojni mladenci se odlučuju da ovo postane i tema njihovog venčanja. Pregršt dekorativnih ideja klasičnog stila sa dodatkom vintage elemenata učinile su temu "Velikog Getsbija" jednom od najpopularnijih ove sezone.

        Dvadesete godine prošlog veka odišu nekom posebnom energijom pa kreiranje celog tog perioda budi inspiraciju ne samo dekoraterima već i mladencima. Mnogo je onih koji žele da gosti na njihovom venčanju budu kostimirani, da puše cigarete u muštiklama i piju piće uz zvuke džeza.Art deco kao glavna odlika ovog stila nosi karakteristike kubizma, futurizma i secesije. Odlikuje ga i prilično neutralna paleta boja, ali ujedno prenaglašava raskoš, glamur i eleganciju. Boje koje se najčešće koriste su crna, bela, smeđa, zlatna i srebrna. Poseban naglasak pri dekorisanju stavlja se na oblike i same materijale, tkanine sa geometrijskim dezenima, lakirani crni nameštaj. Čest element venčanja u stilu "Velikog Getsbija" je i mnoštvo perli i perja kao i glitter pozadine.


       To su glavni elementi koji bi trebalo da preovladavaju venčanjem u ovom stilu. Međutim, ukoliko se odlučite za ovako nešto ne smete zaboraviti da prostor igra mnogo bitnu ulogu. Prostor bi trebalo da bude što klasičniji kako biste ga što lakše prilagodili ovoj temi. Idealna lokacija za venčanje u stilu dvadesetih bio bi neki dvorac ili restoran uređen u art deco stilu. Visoki plafon salonskog izgleda sa raskošnim lusterima, starinski nameštaj i luksuzne lampe mogu delovati krajnje autentično. Tako biste vi i vaši gosti najbolje uživali u čitavom ugođaju stila "Velikog Getsbija".


     Ne smete zaboraviti ni detalje koji mogu dodatno da dočaraju temu. Pozlaćeni pribor, specifične starinske čaše sa zlatnim elementima i papirne salvete daće poseban pečat ovom stilu.Kod cveća ćete već imati mogućnost da pustite mašti na volju, ali znajte da bi idelano cveće bile orhideje ili neka druga vrsta u beloj boji. Mnogima će se učiniti kao kič, ali verovali ili ne, stil "Velikog Getsbija" omogućiće vam kombinovanje zlatnih i srebrnih nijansi upravo zbog prenaglašavanja raskoša.    Retro stil definitivno treba da dominira odevnim kombinacijama koje će imati mladenci i sami gosti. Ne prezajte od toga da jasno definišete već u pozivnicama kakav je stil vašeg venčanja i na taj način obavežete i svoje goste da dođu obučeni u stilu "Velikog Getsbija". Devojke će nositi haljine u retro stilu i svoje kose obogatiti divnim vintage ukrasima za glavu, dok će muškarci nositi starinska odela obogaćena retro asesoarima poput džepnih satova i šešira.
     Šlag na tortu bez kog ovakvo tematsko venčanje ne može da prođe jeste pravi starinski auto. Oldtajmeri su sada jako dostupni i popularniji od klasičnih limuzina, pa pronalazak ovakvog četvorotočkaša ne bi trebalo da vam stvori muke. Zamislite taj savršeni prizor izlazka iz starinske limuzine. Vratićete se automatski u doba dvadesetih godina prošlog veka i imaćete venčanje za pamćenje.