Dvougao: Đoković & Đorđe i Studio LouLou

AUTOR Balkan Wedding

U narednim nedeljama, Balkan Wedding predstaviće u novoj rubrici pod nazivom Dvougao neke od najznačajnijih fotografa koji svoj trud i rad ulažu u industriju venčanja. Odgovorima na ista pitanja, čitaocima možemo pomoći da se odluče za idealnog saradnika kog žele da angažuju za svoj najvažniji dan, kada će izgovoriti sudbonosno ’’da’’.

          Đoković & Đorđe i Studio LouLou imaju pionirsku poziciju, a naše zadovoljstvo je što ćemo baš njih predstaviti čitaocima u ovom inspirativnom eksperimentu. 

Koji trenutak je bio presudan da počnete da se bavite wedding fotografijom?

Đoković & Đorđe: Obojica smo se već bavili fotografijom neko vreme, pre nego što smo se upoznalii. Imali smo iskustva u fotografisanju venčanja. Stilovi su se malo razlikovali, ali težili smo ka sličnom cilju. Želeli smo da budemo dokumentarni fotografi venčanja, neupadljivi i nenametljivi, a opet prisutni, da možemo da zabeležimo svaki važan momenat. U čemu je jedan bio slabiji, to je drugom bila jača strana, tako da smo odlučili da se udružimo i radimo zajedno.


Foto: Đoković & Đorđe

Studio LouLou: Kao gost na jednom venčanju počeo sam sa strane da fotkam i bilo mi je jako zanimljivo kreiranje fotografija bez puno uplitanja… Otvorio se poseban svet pun uzbudljivih mogućnosti da kreativno beležim uspomene. 

 

Kako se razvijao vaš stil kada je u pitanju fotografija? Koji je bio najveći izazov i u čemu ste našli najviše inspiracije?

Đoković & Đorđe: Od samog starta naš stil je bio dokumentarni, svaka svadba je poseban događaj, prepun osmeha, suza, zagrljaja, pogleda, pokreta… Samo treba posmatrati i hvatati te momente. Ljudi najviše vole spontane fotografije. Svako može da namesti mladence u pozu, to je najlakše, i te fotografije su korektne, ali da li su iskrene? Svako venčanje je izazov! Inspiraciju pronalzimo u ljudima, i svemu što nas okružuje tokom jednog venčanja... Inspiracija može da bude i tračak lepog svetla.

Studio LouLou: Dedino razvijanje filma je jedna od mojih najranijih uspomena. Uvek smo se fotografisali u krugu porodice i odnos prema fotkanju sam formirao još kao jako mali. Iako sam za diplomski snimao film na fakultetu, fotografija je moj glavni kreativni pokretač. Mislim da je napredak jedino moguć ako postoji izazov. Mozda je najveći izazov da ostanem uvek dovoljno inspirisan i u potrazi za novim načinima, kako bi moja fotografija bila što inspirativnija. Uvek sam u potrazi za dobrim svetlom i glavna inspiracija mi je upravo ta konstantna igra uklapanja svetla, lokacije i emocije ljudi. 


 Foto: Studio LouLou

Znamo da rad sa mladencima zahteva visok nivo odgovornosti, ali i strpljenja. Šta biste savetovali budućim mladencima pri odabiru wedding fotografa?

Đoković & Đorđe: Da dobro pogledaju sve fotografije sa venčanja, jer često se dešava da fotografi eksponiraju po jednu ili dve fotke sa nekog venčanja i da iz toga mladenci ne mogu da zaključe šta zaista mogu da dobiju od fotografa kog angažuju. Pogledajte što više fotografija željenog fotografa. Taj dan nema reprizu!

Studio LouLou: Birajte fotografa po stilu fotografije koji vam najviše odgovara, ali i po energiji koju osetite tokom prve komunikacije. Između mladenaca i fotografa mora biti dobar "vibe" pošto u suprotnom to može biti nepremostiva prepreka, bez obzira na kreativnost fotografa. Najvažnije od svega - ne birajte fotografa po njegovom Instagram feed-u… To je ogromna greška! Uvek tražite da pogledate galeriju celog venčanja. 

 

Postoji li neka zanimljiva anegdota tokom profesionalnog razvoja koju želite da podelite sa nama?

Đoković & Đorđe: Bilo ih je mnogo ali sve se svodi na neko neznanje, jer svaki početak je težak :)


Foto: Đoković & Đorđe

Studio LouLou: Uh…kraj žurke jednog venčanja gde su mladenci odlučili da me podignu na ruke kao na koncertu i tako šetali po sali uz pesmu Metallice sa nekolicinom previše gotivnih gostiju. Uživao sam, naravno! 

 

Po čemu smatrate da ste specifični i da se izdvajate od ostalih wedding fotografa? Zašto da se mladenci odluče upravo za vas?

Đoković & Đorđe: Najbitnije da se dobro upoznaju sa radom fotografa, da pogledaju fotografije sa cele svadbe, ne samo par fotografija izbačenih na fb page ili instagram na kojima mladenci poziraju. Važno je da se upoznaju sa fotografima pre, da bi i jedni i drugi bili opušteni taj dan, da imaju utisak da vas već poznaju i da imaju poverenja u fotografe. Da fotografima objasne ko su roditelji, braća, sestre, kumovi da znaju na koga da obrate pažnju. Taj dan je premijera predstave, i nema reprize, svi moraju da budu na najvišem nivou. Cilj nam je da mladenci pogledaju svoje fotke sa venčanja posle nekoliko godina i da kroz njih prožive sve te lepe trenutke ponovo. Što bi jedni naši mladenci rekli ”Fotografija je kao vic, ako moraš da ga objašnjavaš onda nije dobar!” Naše je da ne moramo da objašnjavamo jer fotografije same govore za sebe.

Studio LouLou: Mislim da se svi izdvajamo jedni od drugih samim tim što vidimo i doživljavamo momente i emocije na drugačiji način, pa ih tako i fotografišemo. Moj stil fotografije karakteriše neupadljivo fotografisanje momenata i detalja, pa na takav način uspevam da kreiram foto priču o venčanju na jedinstven i iskren način. 


Foto: Studio LouLou