Istopolna venčanja u svetu: Andy Mc Dougall i Pelay Diaz

AUTOR Stefan Mihajlovski

ISTOPOLNA VENČANJA U SVETU

 

Istopolna venčanja produkt su dugogodišnje borbe LGBT+ zajednice kroz Prajd i druge oblike aktivizma da dobiju jednaka prava kao i heteroseksualne osobe. Danska je prva država koja je priznala pravo na zakonsku zajednicu istopolnih parova 1989. godine. Danas su istopolni brakovi priznati u Holandiji, Belgiji, Luksemburgu, Kanadi, Španiji, Južnoafričkoj republici, Argentini, Portugalu, Danskoj, Islandu, Švedskoj, Norveškoj, Novom Zelandu, Ujedinjenom Kraljevstvu (u Engleskoj, Velsu i Škotskoj), Irskoj, Fisnkoj, Sloveniji, Urugvaju, Brazilu, Francuskoj, kao i u svih pedeset saveznih država SAD i delovima Meksika. 

 

Danas vam predstavljamo gej par iz Španije koji je rešio da sudbonosno ’’da’’ kaže pred milionima ljudi, jer su svoju sreću preneli putem Instagrama svojim pratiocima, a isti video preneli su mnogi portali, javne ličnosti, čak i tradicionalni mediji. Andy Mc Dougall, poznati PR menadžer iz Madrida i ponosni vlasnik popularnog brenda, sa svojim partnerom Pelayom Diazom napravio je, kako su preneli španski mediji ’’glamurozno venčanje’’ 2018. godine. 

Istorijski, istopolni brakovi u Španiji priznati su 2005. godine, gde je ovakav vid stupanja u brak podržalo skoro 70% stanovništva. Interesantan podatak, sem onog da je venčanje koje pominjemo zaista bilo organizovano na visokom nivou je i taj da je par odlučio kako će, umesto tradicionalne burme na ruci, nositi tetovažu koja za njih ima posebno značenje.

 

Uz ceremoniju venčanja, par je odlučio da napravi poseban performans u kom je glavni simbol bio ogledalo. Mogućnosti je mnogo, ali nije isključeno da su Andy i Pelay ovim hteli da predstave božansku prirodu ogledala, rečenicom iz Starog Zaveta: ’’Ja sam onaj koji jesam’’. 

Kada je reč o legalizaciji istopolnih brakova u Srbiji, prema rečima iz Prajd info centra, upravo je 2020. godina trenutak kada bi o tome moralo da se razgovara i da se preduzmu jasni koraci, jer se ova promena očekuje do 2022. godine, kada će Beograd biti domaćin evropskog Prajda.

 

Zalaganje da je ljubav jednaka za sve i dalje je na snazi, a to uključuje poštovanje, poverenje i podršku bez obzira na seksualnu orijentaciju nas ili onog kog percipiramo kao ’’drugačijeg’’.