Istopolna venčanja u svetu: Benjamin i Michael Gresham Petchell

AUTOR Stefan Mihajlovski

Prethodni tekst o istopolnim venčanjima u svetu izazvao je najviše reakcija u istoriji Balkan Wedding platforme. To je pokazalo da naša emancipatorska politika poslovanja ima funkciju i visok značaj u vidu podrške LGBT+ zajednici, koju nastavljamo i u narednom periodu.

Ponosni smo što smo prvi u wedding industriji na ovim prostorima jasno skrenuli pažnju na potrebe istopolnih parova da slobodno stupe u zajednicu, ozvaniče svoju ljubav i budu im omogućena jednaka prava kao što imaju i heteroseksualni parovi.

Ovog puta, predstavljamo novi gej par. To su Benjamin i Michael Gresham Petchell, koji su u brak stupili tokom 2018. godine u Sidneju. Par je doneo odluku da njihovo venčanje ne izaziva previše kontroverze, u smislu velikog pravljenja razlike sa posebnim zahtevima u odnosu na venčanja kojima prisustvujemo kroz našu svakodnevicu.


Uz aktuelnu dekoraciju, svedene boje i klasična odela, par je poželeo da se obrati jedno drugom na samoj ceremoniji, gde su se mogle čuti reči poput: ’’Da sam mogao da vidim u budućnost, svoj osmeh i koliko me muž čini srećnim to bi uklonilo poteškoće sa prihvatanjem sebe kao gej osobe’’, što je izazvalo suze prisutnima.

Ono što je posebno obradovalo je da su Benjamin i Michael izabrali da igraju valcer za prvi ples, te je ovaj predivan prizor izazvao mnogo utisaka koje zvanice dugo pamte.

          Ono što možemo zaključiti prema Instagram objavama je da par skladno funkcioniše i da uživaju u braku, a mi šaljemo puno toplih zagrljaja i zahvalnosti što svojim primerom ohrabruju i druge LGBT+ parove da se izbore za svoja prava i da, prema ličnoj želji, odluče da li žele da kažu sudbonosno ’’da’’.

Podsetimo, kada je reč o legalizaciji istopolnih brakova u Srbiji, prema rečima iz Prajd info centra, upravo je 2020. godina trenutak kada bi o tome moralo da se razgovara i da se preduzmu jasni koraci, jer se ova promena očekuje do 2022. godine, kada će Beograd biti domaćin evropskog Prajda.

          Stav Balkan Weddinga je jasan – poštovanje, poverenje i podrška najvažniji su za sklapanje bračne zajednice i ovo pitanje ne sme zavisiti od pola, roda ili druge razlike u odnosu na normativne diskurse našeg društva.


Čitajte još:

Istopolna venčanja u svetu: Andy Mc Dougall i Pelay Diaz