Jedna od nas - Jovana Todorović Olđa: Gde postoji ljubav, postoji život

AUTOR Stefan Mihajlovski

Inspiracija koju pronalazimo u razgovoru sa mladama čije je intimno venčanje upriličeno tokom pandemije COVID-19 je neprocenjiva. Ipak, kada na sve izazove dodamo još jedan - roditeljstvo u kriznoj situaciji, priča dobija pun oblik ljubavi i požrtvovanosti. Jovana Todorović Olđa iz Vršca u iskrenoj ispovesti za Balkan Wedding predstavila je pravo bogatstvo plemenitosti, pažnje i visoke doze empatije, neophodne svakom od nas.


Koji su izazovi venčanja u doba pandemije COVID-19?

Epidemiološke mere menjale su se iz dana u dan, te je samostalna organizacija u relativno kratkom periodu pravi izazov. Stalni kontakt sa matičarem, fotografom i menadžerom restorana oko broja gostiju koji mogu da prisustvuju... Iznad svega - strah da se neko od prisutnih ne zarazi i konačno, ono što je inače želja mladenaca - da sve prođe u najboljem redu.

Ima li intimno venčanje svojih prednosti u odnosu na tradicionalnu svadbu?

Svakako da ima. Prva prednost je to sto je manje stresno i opterećujuće po mladence zbog manjeg broja gostiju u odnosu na velike svadbe. Druga prednost je što nema one tenzije od ranog jutra, okupljanje kod mlade i mladoženje, poštovanje svih običaja, pa fotografisanje sa silnim zvanicama... Treća prednost je što sam čin zaista bude još više emotivan za sve prisutne i to doprinosi posebnoj draži celom venčanju. Barem smo mi to tako doživeli.

Opišite nam dan kada ste izgovorili sudbonosno ''da''

12. septembra 2020. godine probudila sam se vidno uzbuđena, sa posebnom vrstom treme. Iako sam već živela sa svojim partnerom, postojala je izrazita emocija na samu pomisao da ću zvanično postati njegova supruga i nositi njegovo prezime. Sačekala sam frizera, nakon toga sam otišla na šminku. Po povratku kući pogledala sam da li je dekoracija koju sam sama radila na svom mestu. Zatim sam sa svojim budućim suprugom i našim kumovima otišla na fotografisanje. U 15 časova bilo je zakazano opštinsko venčanje na kom su prisustvovali naši roditelji, bake i deke, kao i najuži krug prijatelja. Nakon ceremonije, otišli smo u restoran na ručak, a nakon ručka slavlje se nastavilo u našem domu, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Valja napomenuti da je u tom trenutku bilo dozvoljeno da se okupi 30 ljudi na jednom mestu.


Od koga ste dobili najbolji savet tokom organizacije?

Organizacija mi je jača strana, te sam sama sebi bila savetnik. Ali životni savet sam usvojila od majke - da maksimalno uživam i da budem opuštena jer je to ''moj dan za ceo život''.

Postoji li neki citat o ljubavi koji Vam je posebno drag?

Ima ih više, ali ću izdvojiti ova tri:

Cvet ne možete cvetati bez sunca, kao što ni čovek ne može živeti bez ljubavi”, Maks Miler

Gde je velika ljubav, uvek postoje čuda”, Vila Kater

Gde postoji ljubav, postoji život”, Manhatma Gandi

Ono što je svakako obeležilo prethodni period kada ste Vi u pitanju jeste rođenje deteta. Koliko je teško biti roditelj u neizvesnom vremenu?

Veoma je teško. Biti roditelj sa sobom nosi veliki izazov - da dete izvedeš na pravi put, vaspitaš i nauciš da bude dobar čovek. Svaki dan je nova borba zbog novonastale epidemiološke situacije, a kraj iste ne nazire se u skorijoj budućnosti. Zbog toga sam u dodatnom strahu. Da li će moje dete imati bezbrižno detinjstvo? Da li ce moći da zagrli svoje drugare ili će morati da bude na distanci? Kako detetu objasniti sve što se dešava? Iskreno se nadam da će uskoro doći bezbrižnija vremena.

Šta biste savetovali budućim mladencima?

Budućim mladencima bih savetovala da za zdrav odnos i uspešan brak, pored ljubavi, treba imati i dosta poštovanja, strpljenja i poverenja. Neka slede svoje snove i krunišu svoju ljubav brakom, jer i venčanje u doba pandemije može imati svoju čar i doneti lepe uspomene.

Fotografije: Miroljub Gimboš

Pročitajte još:

Devojka za udaju - sve epizode na jednom mestu
Goca Tržan: Moj savršeni brak
5 najvećih zanimljivosti o venčanjima