Kako da izbegnete “staro kumstvo”?

AUTOR Milutin Bojović

Jedno od narodnih verovanja glasi da ako odbijete da budete kum na venčanju, kroz život će vas pratiti nesreća i nikada nećete pronaći svoju srodnu dušu. Šta se, međutim, dešava kada mladenci ne žele da obnove staro kumstvo koje se generacijama prenosilo u porodici?

Kumstvo je stara narodna ustanova, starija od samog hrišćanstva. U narodu se ustalila i izreka “kum nije dugme”, a kum se međ Srbima smatra i rodom. U mnogobrojnim porodicama kumstvo se prenosi generacijski sa kolena na koleno. To je svojevrsna porodična tradicija prema kojoj već od malih nogu znamo ko će nam biti kum na venčanju. Problem nastaje onog trenutka kada mladenci požele da im najbolji prijatelji budu kumovi. U takvoj situaciji neminovno dolazi do sukoba sa roditeljima koji će po svaku cenu želeti da vas ubede da morate da očuvate staro kumstvo koje prema tradiciji ne valja prekidati. Treba da se izborite za svoj stav ukoliko želite da svedoci na vašem venčanju budu ljudi koje ste sami odabrali. Razgovarajte sa roditeljima i objasnite im zbog čega vam je bitno da lično odaberete kumove. Nađite kompromisno rešenje i bez mnogo stresa rešite problem. Najbolje bi bilo i da se posavetujete sa starim kumovima. Značiće vam njihovo odobrenje kako biste mirne savesti odabrali svoje kumove. Objasnite im da se time nikako neće poremetiti vaš odnos i da će oni svakako biti važni gosti na vašem venčanju. 


Ovo pitanje svakako morate da rešite na samom početku organizovanja venčanja kako ne biste u poslednjem trenutku upadali u porodične konflikte. Ne dozvolite da pod uticajem nedostatka vremena i stresa donosete odluke zbog kojih ćete se posle kajati. Venčanje treba da bude jedan od vaših najlepših trenutaka u životu, a kumovi najbitnije osobe na venčanju posle vas. Odlučite na vreme da li želite da ispunite porodičnu tradiciju ili da na mestu kumova imate drage ljude koje ste sami stekli. Zapamtite - kum nije dugme.