Kako organizovati venčanje nakon pandemije virusa COVID-19?

AUTOR Stefan Mihajlovski

Kao mnoge druge, i svadbe su jedna od planiranih aktivnosti koje su morale biti otkazane zbog pandemije virusa. Pored izvesnih finansijskih gubitaka, kod mladenaca je usledilo i emotivno razočaranje kao i briga oko reorganizacije onoga što je prethodno dogovoreno.

Svi mi koji činimo organizacione timove, trebalo bi da udružimo snage i doprinesemo ponovnom planiranju i realizaciji venčanja, maksimalno izlazeći u susret mladencima.

Takođe, tu su i parovi koji tek kreću u organizaciju svog venčanja i imaju mnogo pitanja i nedoumica za koje će im biti potrebna pomoć i podrška.

Ovo su moji predlozi kako da to učinimo, na zadovoljstvo mladenaca, gostiju i svih uključenih u organizaciju venčanja.

Fotografija: Ivan Aleksić

 1. BIRANJE NOVOG DATUMA

Restorani, hoteli i ostala mesta koja pružaju uslugu iznajmljivanja prostora ne mogu sa sigurnošću garantovati dan kada će nas moći ugostiti, ali mogu da pretpostave mesec početka svog rada. Kontaktirajte ih redovno i informišite se. Čim najave početak svog rada, ne treba čekati sa rezervacijom termina jer će predstojeće leto i jesen – pored venčanja koja su za ta razdoblja planirana - sigurno biti ispunjena i ovim prolećnim venčanjima koja su zbog virusa otkazana. Dakle, biće velika gužva i prava umetnost dobiti željeni datum.

MOJE MIŠLJENJE, REORGANIZACIJA – počnite sa dogovorima odmah.

MOJE MIŠLJENJE, ORGANIZACIJA – počnite sa dogovorima odmah.

 

2. RESCHEDULE SVEGA POTREBNOG

Nakon zakazivanja novog termina venčanja, sledi i zakazivanja šminkera, frizera i svih potrebnih usluga koje želite. Zbog sigurno velike gužve u njihovim rasporedima koja je inače redovna u leto, ali i godišnjih odmora koji znaju da redukuje broj uslužnih delatnika, ne treba čekati sa dogovorima.

Verujem da će eventualne korekcije venčanice, ponovno štampanje pozivnica i slične usluge, biti naplaćene s poštovanjem već uloženog novca, što je značajajna podrška mladencima.

MOJE MIŠLJENJE, REORGANIZACIJA – zakažite sve termine odmah.

MOJE MIŠLJENJE, ORGANIZACIJA – biće gužva, zakažite termine odmah.

 

Fotografija: Ivan Aleksić

3. SVADBA POPODNE I UVEČE

Zbog poslovnih obaveza preoblikovali smo razne običaje i veliki deo organizacije venčanja pomerili za veče, kada smo (skoro) svi slobodni za izlazak iz kuće.

Zašto ne bismo probali nešto drugačije?

Početak svadbe može započeti ručkom, u popodnevnim časovima u odabranom prostoru uz poziv matičara koji rado dolaze na mesto koje ste izabrali. Crkveno venčanje se može obaviti neposredno pre toga u prisustvu kumova i malog broja gostiju (ili samo kumova), ali i dan ranije ili dan kasnije, takođe uz minimalno angažovanje gostiju.

Ovakve svadbe se završavaju najkasnije do ponoći, dakle – uobičajenog vremena kada većina nas ide na spavanje, zar ne?

Bilo bi korisno i pohvalno (a verujem i dobro za posao) da vlasnici prostora za venčanja koriguju cene za „dnevne“ svadbe i na taj način daju svoj doprinos pri prinudnoj reorganizaciji venčanja. 

Prisustvovao sam dnevnim venčanjima i uopšte nisam imao utisak da „tako ne treba“, jer tajming nije ono što venčanje činim dobrim.

MOJE MIŠLJENJE – dnevne svadbe su skroz ok +  trend u svetu.

4. SVADBA RADNIM DANOM, DA ILI NE?

Ovo je dilema samo zbog dolaska gostiju i njhovih radnih obaveza, zar ne?

Gosti koji žele da dođu – naći će način da vas ispoštuju i pojave se na venčanju. Takođe, mislim da ne treba mnogo čekati na slobodan vikend (prvenstveno zbog slobodnog termina prostora za slavlje), jer se čekanje može odužiti iz brojnih razloga na koje nećete moći da utičete.

I u ovom slučaju mislim da bi cena zakupa prostora i usluga trebalo da budu korigovane u korist mladenaca koji će biti prinuđeni da svadbu organizuju radnim danima.

MOJE MIŠLJENJE – ne brinite, gosti koji treba da budu na venčanju će doći i u ponedeljak, utorak, sredu ili subotu. Njima je svejedno.

 

Fotografija: Ivan Aleksić

 5. ZDRAVSTVENO SIGURNO VENČANJE

Naravno da će lista gostiju biti sastavljena od zdravih osoba i da će se ugostitelji pobrinuti da prostor za slavlje bude maksimalno zdravstveno siguran. Ukoliko ovaj tip dešavanja bude odobren od strane merodavne struke, naše je samo da se pobrinemo da on protekne što veselije.

Ukoliko želite da doprinesete zdravstvenoj sigurnosti, to možete učiniti organizacijom VENČANJA NA OTVORENOM. Više vazduha i sunca znači zdraviju sredinu, a ovaj tip venčanja je pozitivno neobičan i donosi prelepo iskustvo.

MOJE MIŠLJENJE – sve će biti ok, tvoje ideje i tvoje venčanje te čekaju!

 

6. PREWEDDING I POST WEDDING PHOTOSHOOT

Kao i sve kolege iz uslužnih delatnosti, i ja kao fotograf morao sam da otkažem dogovorene termine fotografisanja venčanja, a reorganizacija datuma je u toku. Još uvek nismo 100% sigurni kada će venčanja biti dozvoljena, ali ono što svi možemo da obećamo jeste empatijski i prijateljski pristup celokupnoj situaciji i usklađivanje po njenim merilima.

Nije važno koliko puta ćemo morati da pomeramo datume, važno je da mladenci imaju na umu da smo tu za njih i da ćemo učiniti sve da opravdamo njihovo poverenje.

Kako bismo iskoristili što više vremena, nakon ukidanja ograničenja kretanja počećemo sa prewedding fotkanjem. Ono može da se organizuje bez obzira na termin samog venčanja, posebno za parove koji su morali da ga otkažu i već imaju svečanu garderobu za ovaj deo photoshooting-a.

MOJE MIŠLJENJE – organizuj fotografisanje što pre i što pametnije, možda i u više termina.  

 

Fotografija: Ivan Aleksić

Za kraj želim da poručim mladencima da vanredna situacija možda jeste poremetila njihove prvobitne planove, ali definitivno nije poremetila želju svih nas da to bude jedan veoma, veoma poseban dan u njihovom životu. Uvek dajem sve od sebe da se na fotografijama vidi da je bilo baš tako.


Autor teksta: Ivan Aleksić 


Kontakti:

Ivan Aleksić - Fotograf za venčanje

063 775 0359

Facebook: I Photography

Instagram: @ivanaleksicphotography

aleksicgm@gmail.com


Pročitajte još:

Stvaranje wedding priče sa Ivanom Aleksićem

Kako da napravite sjajne fotografije ako ste od onih koje kamera ne voli

Lokacije kao stvorene za vaše romantične fotografije