Ljubav je ljubav: Izložba venčanica Žan Pol Gotjea u Muzeju savremene umetnosti

AUTOR Stefan Mihajlovski

Po ugledu na najveće svetske muzeje, Muzej savremene umetnosti Beograd ugostiće jedno od najpoznatijih imena svetske dizajnerske scene – Žan Pol Gotjea, čija je izložba pod nazivom ''Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve,'' otvorena 28. novembra. Na izložbi se može videti 38 venčanica visoke mode, kreiranih od 1990. do 2020. godine, a ona predstavlja finalno izdanje izložbe ’’Modni svet Žan Pol Gotjea: Od trotoara do modne piste’’, koja je u dvanaest gradova sveta privukla preko dva miliona posetilaca, obarajući rekorde posete modnih izložbi.


Kustos Tijeri Maksim – Lorio, prošlogodišnji dobitnik Vanguar nagrade za dorinos u umetnosti i kulturi, otvorio je ovu izložbu u Muzeju lepih umetnosti u Montrealu, a potom je izlagana u Muzeju umetnosti Dalas, Muzeju likovne umetnosti San Franciska i ostalim... Kustos je rekao da je oduševljen što će sarađivati sa beogradskom ustanovom iz oblasti umetnosti i kulture. Izdvojio je da će ovo biti prva izložba Žan Pol Gotjea u Srbiji, ali i prva izložba visoke mode u Muzeju savremene umetnosti. Takođe ističe da je izložba važna zbog toga što donosi podršku toleranciji i slobodi.


Poseban ekskluzivitet beogradske postavke je svetska premijera čak osam Gotjeovih venčanica. Dizajner je sa neobuzdanom maštom pružio novi izgled klasičnoj beloj haljini surovo preispitujući polne, etničke i verske konvencije. Ova izložba odražava Gotjeovu posvećenost borbi za ljudska prava i promoviše kulturnu raznolikost.


’’Izuzetno mi je drago da jedan deo ovog umetničkog savremenog sveta, koji široj domaćoj javnosti nije dostupan, dolazi u Srbiju. Gotje nije brend, nego ideja jednakosti, ideja podrške, ideja raznolikosti, tolerancije...’’, rekao je Viktor Kiš, v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Organizovanjem ove izložbe, koja visoku modu prikazuje kao vrhunsku savremenu umetnost, beogradski Muzej savremene umetnosti našao se u društvu svetskih muzeja, poput njujorškog Metropoliten muzeja umetnosti ili Muzeja savremene umetnosti MoMa. Izložba će trajati do 14. februara 2021. godine.

Izvor: Optimist   

Pročitajte još:

Devojka za udaju - sve epizode

Andrija i Anđelka: Trenutak prosidbe

Jedna od nas: Ljubav je jača od pandemijskih izazova