Prostor za proslave: 6 stvari koje morate uzeti u obzir ukoliko planirate venčanje u muzeju

AUTOR Milica Ivanović

Pre nego što odlučite da se zavetujete na ljubav usred svetski poznate umetnosti i istorije, razmislite o ovim važnim tačkama.

Kako biste voleli da razmenite zavete ispod svetski poznatog umetničkog dela? Šta je sa rezanjem kolača blizu fosila starih hiljadu godina? Ljubitelji umetnosti i ljubitelji istorije mogu se sablaznuti oko ideje muzejskog venčanja, jer neobičan prostor čini jedinstvenu proslavu. Ali ove vrste prostorija dolaze sa izazovima koje druge velike lokacije možda neće. Bilo da se odlučite da vaš veliki dan upriličite u galeriji, poznatoj izložbi ili zanimljivom naučnom centru, evo šest stvari koje treba razmotriti pre rezervisanja muzeja za vaš veliki dan. 

Radite sa prostorom 

Za razliku od tipičnih mesta za venčanje, ne možete mnogo promeniti u muzeju, tako da ćete raditi sa postojećim rasporedom prostora kada planirate ceremoniju i prijem. To znači da ćete urediti stolove, stolice, plesni podijum oko muzejskih izložbi  i atrakcija.


Cena može biti visoka 

Mnogi muzeji su dostupni za venčanja. Uopšteno postoje naknade koje se odnose na donaciju članstva i trošak prijema pored troškova. Uvek planirajte budžet unapred i na odgovarajući način delegirajte finansije.

Postoje limitirane stvari koje možete uraditi 

Ako želite svoju ceremoniju i prijem na jednom mestu, svakako pitajte da li je to čak i mogućnost. Pošto mnogi muzeji rade kao neprofitne organizacije, ne mogu da organizuju venčane ceremonije u blizini. Čak i ako mogu održati mesto za ceremoniju neke instutcije iznajmljuju imovinu samo donatorima ili članovima, ili će vam možda trebati da sponzorišete vašu proslavu. Uvek proverite ograničenja i propise pre nego što se odlučite za neki vendor.

Raspitajte se o dodatnim elementima  

Kada iznajmljujete muzej osnovna najamnina često nije uključena, uglavnom zato što većina ovih prostora nema stolove, stolice, i stakleni prostor, iako neki mogu. Budite sigurni da saznate šta vaš muzejski prostor već ima a šta morate poneti – u zavisnosti od toga što vam je potrebno da iznajmite, troškovi mogu da zauzmu veliki deo budžeta.


Neki muzeji se ne mogu promeniti 

Pored atrakcija, muzeji imaju i mnoge druge elemente – kao što su stanice za informacije, znakovi za izlaz u slučaju nudžde i ugrađene klupe koje se ne mogu menjati ili uklanjati. Ako mislite da će neki objekti ometati vizuelnu estetiku vašeg dana, razgovarajte sa svojim planerima o kreativnim načinima da ih prikrijete.

Možete pozvati više gostiju 

Oni koji žele proslavu veću od života treba da budu uzbuđeni: mnogi muzeji mogu da prime više stotina svatova.