Saveti za vas koje ćete se šminkati same za vaše venčanje

AUTOR Maja Vanević

Planiranje venčanja zahteva mnogo posla (da i ne spominjemo, para). To je u osnovi univerzalna istina. Od rezervacije mesta, keteringa, slanja svih onih pozivnica, vreme koje vodi do velikog dana može proleteti. Ali, da biste uštedeli nešto dodatnog novca (i rešili se viška stresa), odlučite se za diy šminkanje.

Osim što ćete se pobrinuti da vam šminka izdrži, na fotografijama želite da izgleda i prokleto dobro, zar ne?

U današnjoj inspiraciji zaokružili smo sve savete koji će vam trebati da nanesete šminku, baš kao profesionalac. Pa da počnemo...


Praksa, praksa i samo praksa

Bez obzira na to koliko ste iskusni kada je šminka u pitanju, ne želite da čekate sam dan venčanja da to svoje umeće i primenite. Vežbajte, vežbajte, vežbajte sve dok ne budete izgledali kako želite. Zapišite sa strane neke od proizvoda koje ste koristili tako da na sam dan venčanja možete da pogledate vaše beleške koje proizvode ste koristili i kako ste ih koristili.

Naravite svoju oazu mira

Ne samo da vam treba vremena za nanošenje šminke, već će vam trebati i mirno okruženje u kojem to možete učiniti. Priprema na sam dan venčanja je dovoljno stresna sama po sebi, a dobronamerni članovi porodice mogu vas ometati. Tako da je važno da imate malo privatnosti za opuštanje i nanošenje šminke.

Koristite prajmer

Prajmer će služiti kao baza za šminku koja se nanosi kasnije, popunjavajući proširene pore i zaglađujući fine linije i bore. Različite teksture prajmera takođe će pomoći u pripremi kože. Na primer, matirajući prajmer će pomoći da se umanji višak sjaja, dok će  prajmer koji sadrži u sebi sjaja dati koži trenutnu, blistavu osnovu za šminku.


Ne zaboravite i prajmer za oči

Za oči upotrebite prajmer za oči ili krem senke za oči koje su neutralnog tona. Nude nijansa dobro deluje kako bi se uklonila boja na kapcima i omogućila mekši nanos senki.

Savršen ten

Uz stručnu pomoć u lokalnoj drogeriji ili drugoj beauty oazi upoznajte se sa osnovom koji odgovara vašem tipu kože i stvara prirodan izgled. Puder je temelj koji pomaže u kasnijem nanošenju vaše  šminke. Ali, ako dodate previše praha, rizikujete da koža izgleda suvo i staro. Izraz  ''manje je više“ odnosi se upravo na ovo.


Izbegavajte šminku sa zaštitnim faktorom

Iako je krema za sunčanje veoma dobra za vašu kožu, može biti jako loša za vaše fotografije sa venčanja. Cink i razni oksidi koji se nalaze u SPF formulama mogu izazvati nešto poput bele maske prilikom blic fotografije. Ako baš morate da nosite kremu za sunčanje (recimo za venčanje na otvorenom ili venčanje na plaži)  neka spf bude u vašoj hidratantnoj kremi, a ne prajmeru.

Definišite obrve

Obrve su najvažnija karakteristika na vašem licu, pa ako niste nadareni punim, savršeno oblikovanim obrvama, nađite proizvode za obrve koji vama odgovaraju (senka, olovka, pomada), ali uvek pratite prirodan luk vaših obrva.

Izbegavajte svetleće proizvode

Otprilike poput SPF-a i belih pudera u prahu, sve senke, puderi za lice - izgledaju apsolutno užasno na fotografiji ge se koristi blic. Držite se neutralnih, suptilnih tonova i više mat senki.

Vodootporna maskara

Ne samo da želite da vam maskara ostane na mestu kroz bilo kakve zalutale suze, već ona treba da izdrži i toplotu. Zato je vaš najbolji saveznik vodootporna maskara!


Uložite u dobar sprej za fiksiranje šminke

Šminka koja se nosi za prilike kao što je venčanje zahteva da ista dugo traje. Ključ za održavanje vaše šminke, je upotreba spreja za fiksiranje šminke. Neke formule čak traju od 16 do 18 sati. Sprečavaju da se šminka istroši, a otporni su i na znoj.

Ponesite papiriće za matiranje tena

Iako biste mogli doći u iskušenje da spakujete puder u prahu u vašu torbicu, prah nikada ne biste trebali ponovo nanositi. Umesto toga koristitie papiriće za upijanje viška sebuma. Listići neće upropastiti šminku, oni samo uklanjaju višak sebuma.