Šminka za svadbu: Balkan Wedding intervju - Dragan Vurdelja

AUTOR Milica Ivanović

Dragan Vurdelja. Talenat koji poseduje je neosporan, o čemu svedoče brojne dame koje je imao prilike da ulepša. Njegov rad krasi naslovne strane najpoznatijih magazina i modnih editorijala, a tokom svoje bogate karijere sarađivao je i sa nekim od najeminentnijih dizajnera današnjice. Eksluzivno za našu platformu uvodi vas u svet makeup sfere. Nama ostaje samo da vam preporučimo da uživate i prepustimo vas veštim savetima našeg istaknutog šminkera.


Na koji način pripremate kožu klijenta pre nanošenja šminke budući da je svaka dama jedinstvena? Postoje li neki saveti za suvu, masnu ili kombinovanu kožu koje biste podelili sa nama?
 

  Pripremu kože smatram prvim I neophodnim korakom do postizanja savršenog make up-a i on podrazumeva čišćenje kože, zatim nanošenje kreme kao tretmana, kreme za predeo ispod očiju, kreme za negu usana, a zatim i prajmera. U razgovoru sa klijentom možete doći do korisnih informacija za dnevnu rutinu kože samog klijenta, a već na prvi pogled možete da shvatite da li je u pitanju suva, masna ili kombinovana koža. U odnosu na to koji tip kože treba da šminkamo, tako je i pripremamo. Ono što je zajedničko svim tipovima kože jesu neutralni i hipoalergenski proizvodi u njih spada i Bioderma micelarna voda koja je moj prvi korak kada je priprema kože u pitanju. Ukoliko imamo klijenta sa suvom kožom neophodan je i neki tretman pre samog prajmera, pa tako možete naneti hidrantnu kremu za osetljivu ili hiperreaktivnu kožu i tako izbeći svaku lošu reakciju. Što se tiče masne kože, krema pre prajmera nije neophodna, predlažem da se ona što manje stimuliše. Možemo koristiti sprejeve koji će osvežiti kožu i hidrirati je, a zatim naneti i prajmer za masnu kožu. Što se tiče kombinovane kože kombinujemo tretmane i prajmere. Pored Biodermine micelarne vode, balzami za negu usana, zatim Charlotte Tilbury Magic Creme za vrlo suvu kožu, za masnu kožu kombinujem Farsali proizvode namenjene za masnu kožu, a od sprejeva vrlo često upotrebljavam Fix Plus, kao i Tarte Sea Mist Minerals setting i mist sprej u jednom.


Kakav bi bio efekat komplementarnih boja u šminkanju?

  Odgovor na ovo pitanje je vrlo opširam, a deo smo obuhvatili odgovorom  na pitanje o senkama za oči.

 
Možete li nam objasniti razliku između apliciranja scenske šminke ili šminke za venčanje i nekog svakodnevnog izgleda?


  Razlika između apliciranja scenske šminke ili šminke za venčanje  ili nekog svakodnevnog izleda nije mnogo različita, u pitanju je količina proizvoda kao i sami proizvodi koje koristite za scensku odnosno šminku za venčanja  ili već neki svakodnevni izgled. Kada je u pitanju scenska šminka moramo da se zapitamo šta je danas scenska šminka. Zadnjih 5 godina pojavom instagram lepote scenska šminka postala je baš svakodnevna. Šminku bi trebalo da prilagođavamo senzibilitetu same osobe, kao i prilici i godinama po mom nekom iskustvu, ali ono što je scenska šminka za nekoga, za drugoga je svakodnevna. Tako da već u samom razgovoru sa klijentom možemo otkriti njegove želje, pa  i prilagoditi šminku prilici. Scenska šminka automatski podrazumeva šminku koja je dugotrajna, samim tim malo  teža, ima veću prekrivnu moć, šminka za venčanje po meni bi trebala da bude najbolja verzija osobe koju šminkate i trebalo bi apsolutno samo da naglasi već ono što je lepo i da prekrije nedostatke, osoba bi trebalo da izgleda jako dobro uživo, kao i na fotografijama. Takođe kada je svakodnevni make up u pitanju on bi trebao da bude minimalan bez nekih velikih korigovanja, već samo u smislu osvežavanja izgleda. Još jednom naglašavam da je šminka kao i pojam  lepote vrlo lična i individualna stvar, pa tako ne treba ni suditi ni insistrirati ukoliko neko želi da za venčanje bude našminkan malo jače.


 Fotografija: Miloš Nadžanin

Kako ostajete u korak sa novim tehnikama, proizvodima koji izlaze na tržište i na koji način odsluškujete potrebe vaših klijenata? Koliko je bitno da šminkeri budu upućeni u make up tendencije u svetu, kao i da ulažu u svoje znanje?

 

  Razvojem interneta , kao i mnogih društvenih mreža koje se upravo bave vizuelnom lepotom, odnosno fotografijom poput instagrama ili pinteresta, vrlo je lako ići u korak sa novim tehnikama i proizvodima koji izlaze na tržište. Beauty gurui na svakodnevnom nivou prave recenzije novih proizvoda, kao i novih tehnika i podjednako brzo sa  ostatkom sveta možemo doći do informacija koje su nam potrebne da bi mogli da donesemo odluku o nekom proizvodu ili nekoj tehnici.  Smatram da je lični sud  najvažniji. A da bi se konačna odluka donela recenzije mogu biti od velike pomoći.  Jako je bitno da šminkeri budu upućeni u make up tendencije u svetu, one se brzo menjaju, ali s druge strane previše je informacija i trebalo bi da se oslanjaju i na svoju intuiciju, takođe trebalo bi da neguju svoj lični stil, ali isto tako i da ga nadograđaju i da  gledaju da iskoriste apsolutno svaku priliku da nauče nešto novo. Masterclass-ovi, škole, jednodnevni kursevi, kao i  make up tutorijali su odličan način da mladi šminkeri dobiju što  više informacija. Isto tako nije dovoljno samo završiti neki kurs, da bi ste postali profesionalni šminker. Profesija profesionalnog šminkera podrazumeva mogo više od nanošenja make up-a na lice, znanja o novim proizvodima i tehnikama, ona podrazumeva i komunikaciju, govor tela kao i  osnovno znanje o koži, tipovima kože i stanjima kože, kao i poznavanje svetla i strukture lica.

 

Jedan makeup proizvod bez kojeg nije poptun vaš kofer?

 

  Ono što je kod mene  karakteristično jeste da stalno otkrivam nove proizvode i da stalno imam nove favorite. Trenutno je to Sun Desinger Palette by TERRY koju koristim za oblikovanje, konturisanje i hajlajtovanje lica.

 
Sa današnjim tempom života, dame nemaju prilike da ekperimentišu sa šminkom. Otkrijte nam najbrži način kako pretvoriti dnevni look u noćni?

 

  Najjednostavniji i najefektniji način da pretvorite dnevni Look u noćni jeste nanošenjem crvenog karmina. Smatram da svako može da pronađe svoju nijansu crvenog karmina. Isto tako ukoliko dame ne vide sebe sa crvenim karminom to može biti i jedan brzi smokey eye sa olovkom za oči u smeđoj, crnoj, sivoj, tamnoj ljubičastoj boji i vrlo lako možete da naglasite oči i da iz dnevnog make up-a pređete u noći za svega par minuta.

 

Koje su sve faze i redosledi šminkanja lica?

 

  Faze i redosledi u šminkanju su čišćenje lica, zatim nanošenje kreme kao tretmana u zavisnosti od tipa kože, zatim nanošenje kreme za predeo oko očiju, nanošenje proizvoda za negu usana, prajmer, što se tiče redosleda šminkanja ona mogu da budu razna i to je vrlo individualna stvar, a u profesionalnom smislu postoji redosled gde prvo šminkamo oči, pa zatim ostatak lica, ili obrnuto. Dakle ukoliko se odlučite da prvo krenete sa šminkanjem očiju sledeći korak jeste nanošenje prajmera na kapke, zatim senčenje očiju, oloka za oči, mazanje trepavica, veštačke trepavice, ukoliko se odlučite za ajlajner, zatim obrve, zatim ostatak lica. Redosled za šminkanje lica bi trebao da bude tečna podloga, zatim korektor, setting puder, proizvodi za konturisanje, rumenilo i hajlajter. Posle toga idu usne i make up je gotov, odnosno završava se sa setting sprejom  za fiksiranje make up-a.  A ukoliko se odlučite da prvo šminkate lice dakle  nakon pripreme kože ide tečna podloga, korektori, setting puderi, proizvodi za konturisanje, hajlajteri, rumenilo, a onda se šminkaju oči, obrve, pa usta na kraju. Setting sprej je i u jednoj i u drugoj varijanti poslednja stvar.

 

Kako se odlučiti za odabir idealne kombinacije senke na očima? Da li je dame trebaju prilagođavati boji očiju? Važi li pravilo manje je više?

 

  Senke za oči treba prilagođavati ne samo boji očiju, već i boji kose, boji obrva, boji tena osobe koju šminkate. Ono što uvek i u svojim predavanjima savetujem svojim đacima je da se zagledaju u dužicu oka, tada mogu da vide koliko skoro nikada oko nije jednobojno, već da u sebi ima i tragove raznih drugih boja, pa tako u plavom oku možemo naći i žućkaste, zelenkaste, sivkaste tačkice kao i u zelenim očima, dok u smeđim očima možemo pronaći i tragove zelenkastih nijansi, zlatnih, bronzanih i samim tim to može biti najjednostavniji način kako da izaberete boju koja će naglasiti boju Vašeg oka. Isto tako druga  varijanta jeste kontrast, ukoliko imate zeleno oko birate boju koja je kontrast , na primer bakarna ili ljubičasta. Kada su pravila u pitanju još jednom naglašavam da je šminkanje i izbor make up-a  lična stvar, make up može biti vrlo zabavan, fantastičan lek protiv anksioznosti i da ne bi trebalo da se optrerećujete pravilima. Kod mene pravilo manje je više je uvek dobro pravilo, ali ne i uvek primenljivo.

 

Fotografija: Miloš Nadžanin


Koji proizvod smatrate osnovom dobre šminke? Proizvod u koji bi žene uvek trebale da invenstiraju? Da li je to u vašim očima dobra podloga ili pak kvalitetan ruž?

 

  Proizvodom u koji bi dame uvek trebalo da investiraju smatram sve proizvode koji direktno idu na kožu lica. U te proizvode spadaju I tečne podloge koje ten čine zdravim I svežim, ukoliko koristite tečne podloge predlažem Nars, Charlote Tilbury Magic Fondation, Dior Backstage, Kanebo enmulzija fondation, Becca, i za sve koji žele punu pokrivenost podlogu to je Huda Beauty.

 

Savet za naše mlade?

 

  Savet za mlade ukoliko se odluče za usluge profesionalnog šminkera jeste da obavezno rade probu. Pod probom podrazumevam testiranje make up-a na različitim svetlima, probu fotografije i test izdržljivosti. Što se tiče stila kada sam ja u pitanju uvek ću predložiti stil koji je vanvremenski. Ideja jeste da vi i kada gledate Vaše fotografije i nakon 10 godina izgledate lepo pre svega. Kako ćete to postići? Tako što se nećete puno obazirati na trendove, već ćete gledati da make up prilagodite isklučivo Vama, Vašem senzibilitetu, Vašem licu i da na najbolji i najprirodniji način naglasite Vaše adute. Lice bi trebalo da izgleda sveže, odmorno i vedro.  Neophodno je da  u Vašoj torbici imate malu pudrijeru kojim ćete tokom dana tapkati T zonu ukoliko ima potrebe za tim, neophodno je da imate karmin ili sjaj za koji ste se odlučili, predlažem i upotrebu vodootporne maskare zbog emocija i eventualnih suza. Savet je dakle prirodan make up koji će izgledati dobro na fotografijama i nakon 10 godina.