Šminka za svadbu: Kako da odaberete idealnu šminku za venčanje?

AUTOR Milutin Bojović

Jedan od najzanosnijih dana u životu svake mlade je njeno venčanje. Počevši od venčanice, preko frizure do šminke za svadbu, želeće da izgledaju savršeno. Finiš celokupnog izgleda svakako je šminka. Njom se ističu mladini atributi, a nedostaci koje eventualno ima biće sakriveni. Mi vam dajemo savete kako da pronađete dobrog profesionalnog šminkera i odaberete proizvode koji će vas idealno ulepšati.


Vodite računa o svojoj koži pre venčanja

Prvo o čemu bi valjalo da povedete računa jeste vaša koža. Nije dovoljno samo da pronađete profesionalnog šminkera i odete kod njega. Valjalo bi da povedete računa o zdravlju svoje kože pred venčanje. Ukoliko vam je negovanje kože lica rutina, onda je samo sprovodite temeljnije.

Zakažite i termin kod kozmetičara ako imate problematičnu kožu. Oni će najrazličitijim tretmanima otarasiti vašu kožu svih nečistoća. Mnogo toga možete i same da uradite. Pružite vašoj koži piling koji će joj odgovarati. Možete koristiti i različite maske spram karakteristika kože lica.

Vrlo je bitno samo da sve ove tretmane ne sprovodite pred samo venčanje. Sa njima počnite najkasnije mesec dana pred veliki dan. Čišćenje lica može da izazove crvenilo kog nećete tako lako moći da se otarasite ni šminkom, a u tim situacijama ni nanošenje same šminke nije dobra opcija.

Sve u svemu, vodite računa o koži lica i njenoj čistoći malo više nego inače kako biste osigurali lep izgled na venčanju. Pre samog šminkanja obavezno očistite lice i nanesite odgovarajuću podlogu. 


Morate da pronađete pouzdanog šminkera

Sve počinje istraživanjem. Pogledajte koji sve šminkeri rade u vašem gradu ili okolini. Raspitajte se kod prijateljica da li su upoznate sa njihovim radom. One vam mogu i preporučiti nekoga. Jako je bitno da imate isti senzibilitet kao šminker kog ste odabrali. Pre samog odabira, razgovarajte sa njima i utvrdite da li imate isti ukus i poslušajte savete iskusnijeg od vas. Imajte u vidu da ćete provesti dosta vremena tokom samog “the” dana sa njim tako da bi valjalo da imate opušteno komunikaciju sa njim i da imate poverenja u njegov rad. Morate da imate poverenja u svog šminkera kako biste dobili što bolji tretman. 


Odaberite odgovarajuće proizvode

Bez obzira na to da li se šminkate same ili ćete to uraditi uz pomoć šminkera, jako je bitno da su proizvodi koje ćete koristiti budu kvalitetni i odgovarajući za vašu kožu lica. Puder koji izaberete mora pristajati vašem tenu. Ne bi valjalo da preterujete sa puderom kao ni sa njegovom nijansom. Razlika će se, ako preterate, primećivati na vratu prvenstveno, ali i odskakaće od ostatka tela. Sigurno ne želite da izgledate kao pevaljka na svom venčanju.

Boju svog tena najlakše ćete odrediti na unutrašnjoj strani podlaktice gledanjem na dnevnoj svetlosti. Ukoliko su zelenkaste vaša koža ima je žutog podtona pa je boja vašeg tena topla. Kada su vam vene više plave, podton je plav i onda imate hladniji ten. Spadate u srećnike ako vaš ton nije u ovim grupama, što znači da imate savršen ten.

Nijansa pudera uvek mora biti u skladu sa bojom vaše kože. Puder mora biti bez ulja ukoliko imate problematičnu kožu sklonu aknama. Isti odaberite i ako vam je koža masna. Za suvu kožu odaberite kremu u boji ili neki od tečnih pudera kako biste imali jače pokrivanje. 


Nemojte preterivati u nanošenju šminke

Istaknite deo lica koji smatrate svojim najvećim adutom. Budite umereni ukoliko se odlučite za jaču šminku. Profesionalni šminker će vam svakako predložiti neke dobre opcije pa bi valjalo da budete otvorene za sve njihove predloge. Budite skladni pa odaberite boje koje odgovarati bojama vašeg lica. Krupne oči svakako istaknite ajlajnerom ili nekom drugom jačom senkom. Jači ruž koristite da istakne osmeh i pune usne. Senka koju odaberete treba da se slaže sa bojom vaših očiju, ali i sa venčanicom. Popularne nijase za venčanje su svetlo smeđa, tamno smeđa, crna, siva, ali i zlatni tonovi. Šminka mora biti dugotrajna i praktična

Lice će vam na dan venčanja biti našminkano sve vreme, pa bi valjalo da vam šminka bude što trajnija. Ne zaboravite fiksator - sprej koji će vam omogućiti postojaniju i dugotrajniju šminku. Uloga spreja za fiksiranje šminke je da finalizuje izgled dobro našminkanog lica. Obavezno ga nanesite tek nakon kompletne šminke. Dovoljna su dva do tri pritiska na pumpicu kako biste imali savršen izgled tokom celog dana. Valjalo bi da šminker bude uz vas tokom dana kako bi popravio šminku za svadbu s vremena na vreme.