Šminka za svadbu: Šminkerska vizija sa... Oljom Beočanin

AUTOR Milica Ivanović

Olja Beočanin godinama je jedna od najistaknutijih i najpriznatijih šminkerki u Srbiji ali I šire. Ulepšavala je apsolutno sve dame sa javne scene, a predstavljala je našu zemlju na World Congress Beauty takmičenju u Dubaiju. Sa Oljom smo imali prilike da popričamo o aktuelnim trendovima u makeup sferi ali smo dobili I par saveta od jedne od najboljih u svom poslu. Za nastavak intervjua sa Oljom Beočanin više u današnjoj inspiraciji. 

Sa preko dvadeset godina iskustva u makeup sferi možete li nam otkriti nešto o samim počecima vaše karijere i kako ste se obreli u ovom poslu?

Moji početci datiraju još iz najranijeg detinjstva kada sam znala da se zatvorim u sobu, našminkam i takva izađem izazivajući ovacije smeha kod mojih roditelja. Nastavljam to i kasnije na folkloru šminkajuci sve drugarice. Za mene nije postojalo ništa što me je interesovalo kao šminka. Sa godinama to interesovanje je samo dobijalo na ozbiljnosti, dok zaista nisam počela i zvanično da se bavim tim poslom.

Stil šminkanja je nešto osobeno. Ipak, postoji li određen koji vi negujete? Da li više volite prirodan izgled sa maskarom i daškom rumenila ili pak zavodljiv smokey eyes?

Ne postoji konkretan stil koji negujem. Ako se to tako naziva, onda negujem stil dobre šminke, bila ona jaka ili slaba. Nisam neko ko nameće svoje stavove i ideje drugima. Smatram da svako ima svoj pečat, pa tako i svaka dama koja dođe u moj studio na šminkanje. Moj zadatak je da uradim sve što ona želi, kako bi se osećala dobro i sigurno u sebe. Moj posao je specifičan, smatram da nemate prava da nametanjem svog stila uništavate nečiju individuu. Morate šminkati klijente i u skladu sa njihovim karakterom, temperamentom,stilom kao i što morate uzeti u obzir da li nešto mogu da “iznesu”. Ne možemo isto našminkati devojku koja je sportista kao i devojku koja je nežna.... To je razlog zašto je konkretno nemam odgovor na ovo pitanje. Sve je to veoma individualno.

Uspešno vodite školu šminkanja u kome nesebično delite znanje. Na šta ste posebno ponosni i koja vam je misija bila od samog starta?

Tako je, ove godine mi je punih 15 godina kako imam svoju skolu šminkanja. Nesebično se dajem, to je tačno, jer zaista želim da polaznici koji su baš meni poklonili svoje poverenje, nakon završene obuke šminkaju bez apsolutno ijedne nepoznanice u ovom poslu. U mojoj školi ih ucim bukvalno svemu, ali takodje ostavljam mesta za njihovu širinu i njihov “lični pečat” jer svi mi ga imamo. Najviše me raduje kad vidim kako rade, kad dobiju širinu u umetničkom smislu. Ne poštujući surova pravila, koja u suštini u ovom poslu i ne postoje. Postoji samo  dobar i loš make up.Šta biste, po vašem mišljenju, izdvojili kao najbolji savet za jedan vanvremenski izgled koji bi mladama, kada pogledaju fotografije 10 godina unazad, istakao njihovu autentičnost?

Šminka za mlade bi po meni trebala da bude čista, kulturna i sa nivoom. Bez ikakvog preterivanja. Taj trend je vanvremenski.

Svedoci smo da se trendovi menjaju iz sezone u sezonu, ali koji su to noviteti u šminkanju za predstojeću sezonu u vidu boja, tehnika ?

Trendovi koji su već predstavljeni za proleće/leto 2019 se ne razlikuju puno od dosadašnjih. Hajlajter nam i dalje ostaje što će obradovati mnoge dame. Zemljane boje su uvek i zauvek trendovske, mada su se neke kozmetičke kuće predstavile kroz jarke i žive boje senki. Vratio nam se i sjaj za usta na velika vrata. Mat ruževi su i dalje u trendu, ali ne drže primat kao do sad.

Imali ste prilike da učestvujete na World Beauty Congress-u u Dubaiju? Kakve utiske nosite sa takvog događaja i koliko vam je to pomoglo u profesionalnoj karijeri?

Da. Dobila sam poziv da na World Beauty Congress-u predstavljam svoju zemlju. Za mene je to bila velika čast i velika odgovornost. Iskustvo je predivno. Mozete zamisliti mene koja toliko volim svoj posao kad sam se našla okružena šminkerima iz 72 zemlje. Pa to je za mene bio raj.  Razmenjivali smo iskustva, brljali jedni drugima po koferima gledajući ko šta ima od šminke, sve u svemu predivno iskustvo sa velikim uživanjem. U mojoj karijeri se nakon toga nije ništa promenilo, sem što sam ja dobila ogromno iskustvo, dosta novih saznanja, kao i novih kolega širom sveta.Možete li nam otkriti ključni sastojak za kreiranje izgleda „Starog Holivuda“ a sa druge strane taj čuveni „bridal glow“ za mlade koje možda razmišljanju o rekreiranju istih za svoje venčanje?

„Stari Holivud”... obozavam. Savršen ten, besprekorna preciznost eyelinera, neizostavne trepavice kao i crveni ruž. To apsolutno nikada neće izaći iz mode. Naravno ukoliko vaš oblik oka, kapak, kao i usne mogu da podrže ovaj look. Možda bih se ipak pre odlučila za “Bridal glow” jer tu možemo kreirati šminku prema specifičnosti lica mlade. A sam naziv nam govori mnogo. Treba da blistaju u svakom smislu.

Idealan proizvod za brzu popravku tokom dana koje devojke mogu imati u svom neseseru?

Puder u kamenu ili anti shine listiće i sjaj za usta.

Kvalitetna podloga je nešto što je imperativ u šminkanju. Iz ugla profesionalca, koji biste puder preporučili za suvu, masnu ili kombinovanu kožu?

Pravilan izbor pudera je osnova dobre i postojane šminke. Lošim izborom pudera možete istaći upravo ono što ste želeli sakriti. Nismo još uvek uspeli da dovoljno edukujemo ljude kako da naprave pravi izbor. Koliko god da sam pričala po emisijama, pisala po društvenim mrežama...shvatam da i dalje imamo puno nezadovoljnih žena koje nisu još uspele da se snađu u odabiru pudera. Evo jednog malog vodiča za to.

Suva koža je sama po sebi tanka i čista, nemamo potebe da je opterećujemo teškim puderima, samim tim što njoj nisu potrebne velike korekcije u ujednačavanju tena. Izaberite puder laganije teksture i lice će izgledati fantastično. Koža će izgledati zdravo. Ukoliko je opteretimo teškim i suvim puderom, ubićemo njenu svežinu, dobiti stariji izled i uništiti volumen kože lica.

Masna koža je problematična. Ona zahteva teške i suve pudere sa velikom pokrivnom moci. Svaki puder sa velikom pokrivnom moći je težak puder. Ovde nam je neophodan jer moramo pokriti bubuljice, proširene pore  ili ožiljke koji su sastavni deo masne kože. Suv  puder jer moramo njime  staviti pod kontrolu isijavanje masne kože. Jedino suv puder može da opstane na masnoj koži.

Mešovita koža ima obavezno proširene pore, može a i ne mora da ima probleme u vidu bubuljica ili ožiljaka na T zoni. Druga problematika koja može da se javi kod mešovite kože je ta što nekad možete da vidite neke masne delove lica, a neke delove presušene. Samim tim je izbor pudera za mešovitu kožu, mozda i najteži. Predložila bih vam da birate pudere kao za masnu, sem u varijanti da nemate mnogo presušene delove lica koji čak znaju i da se perutaju nekad. U tom slučaju onda bi morali da pravite kombinaciju pudera na licu.Vaš savet za naše čitateljke?

Samo izbor pudera je nešto što mora da se poštuje. Sve ostalo radite po svom osećaju. Ne postoji taj profesionalac ili kozmetička kuća koja treba vama da nametne trend ili stil šminkanja. Vi najbolje znate kada se najbolje osećate. Šta je to što se vama na vašem licu najviše sviđa. Neko će biti srećan i zadovoljan samo sa maskarom, neko sa gomilom šminke na licu. Najbitnije je da vi budete srećne, zadovoljne i da se osećate dobro. Pravila ostavite drugima koji žele i moraju da ih poštuju. Mi ne moramo, možda nas baš i to čini zadovoljnim sobom. Uživajte!