Torte za venčanje: Elegancija inspirisana umetnošću – Naša Mala Zavrzlama

AUTOR Isidora De Lungin

    Ko kaže da se u Srbiji ne mogu pronaći prava mala umetnička dela, poput poznatih Tortik Annushka u Moskvi. Jestiva umetnost i torte kao slikarsko platno je ono što čini Našu Malu Zavrzlamu prepoznatljivom. Impresivne i raskošnih boja, torte sa arhitektonskim notama, prožete organskim motivima, fantastičnim detaljima su razlog zašto se baš Naša Mala Zavrzlama odvaja od drugih. 

 

Kažite nam nešto o Našoj Maloj Zavrzlami , kako ste počeli da radite?

Naša Mala Zavrzlama je u startu osmišljena kao kafe poslastičarnica koju smo pokrenuli drugar i ja kao spoj umetnički osmišljenih i dizajniranih torti i kolača koji bi se degustirali u vrlo prijatnom I neobičnom ambijentu  u kom je izmešano nekoliko stilova enterijera. Vremenom smo shvatili da je teško ispratiti i voditi obe stvari i zaključili da su torte ipak pravac u  koji dalje treba da se usmerimo. Vreme je pokazalo da je to bila pametna odluka i da nismo pogrešili.

 

Prošlo je toliko vremena ali sećate li se svoje prve torte koju ste napravili za neko venčanje?

Pa s obzirom da sam ja jako dugo u ovom poslu, preko dvadeset godina, prvu svadbenu tortu sam pravio kada sam imao 18 godina. Tada su, tih devedesetih, u trendu bile torte dekorisane šlagom, ukrašene cvetovima od šećerne mase i obično su na vrhu imale plastične mladence pa je tako i ta, moja prva torta, bila baš u tom stilu.

 

Da li radite poručene ukuse, bez laktoze, bez glutena, veganske itd? Da li je sve više mladenaca koji se okreću trendovima ili su ipak ostali privrženi tradicionalnim ukusima?

Na opštu žalost mladenaca, ne radimo takvu vrstu torti jer posvećenost izradi takvih torti nam oduzima suviše vremena i usporava nas u proizvodnji pa smo vremenom zaključili da te torte ipak ostavimo  poslastičarnicama koje su se više specijalizovale za takvu vrstu proizvoda. Što se tiče ukusa koje mi nudimo, pored klasičnih, tu su i ukusi koje smo sami osmislili kao i neke kombinacije koje su sami klijenti kombinovali, a učinili su nam se zanimljivim pa smo ih i zadržali u ponudi.

 

Šta je ono što parovi traže kada se odlučuju za tortu za svadbu? Da li se odlučuju za ukus ili izgled?

Kod nas uglavnom svi dolaze sa istom pričom i preporukom da će pored fantastičnog izgleda dobiti i fantastičan ukus i to je ono što je najvažnije - da na jednom mestu dobiju kompletan proizvod. Imponuje  nam to što nam često kažu da su prvi put u životu na svadbi ili rođendanu jeli ukusnu tortu i da nije bila samo lepa spolja već i unutra.

 

Šta je to što vas inspiriše?

Inspiraciju pronalazim svugde. Drugo interesovanje mi je slikarstvo pa stoga crpim inspiraciju  iz svih sfera umetnosti, a najčešće iz slikarstva i arhitekture.

 
Mora da je jako lep osećaj kada vidite rezultate svog rada na osmesima zadovoljnih mladenaca. Koje venčanje i tortu za venčanje ćete i sami dugo pamtiti?

Pa venčanje ili tortu nažalost pamtimo po količini stresa koji prati izradu jedne torte i eventualno po zanimljivoj priči u pozadini. Tako da su neka od venčanja koja će mi ostati u večitom sećanju sigurno ona gde su mlade bile najzahtevnije, gde doživite stotinu nervnih slomova u jednom danu,  gde sam dobijao palete boja od kojih nisam smeo da odstupim, otkazana venčanja zbog raskida, svađe roditelja, mladoženje koji je završio u zatvoru, polomljenih nogu na skijanjima i svakako venčanje kada su  mladenci podneli zahtev za razvod braka odmah sutradan nakon svadbe.

                 

Omiljena kombinacija ukusa?

Ja nemam omiljenu kombinaciju ukusa ali svakako se trudim da u sklopu jedne svadbene torte imamo različite ukuse i trudim se da sugerišem mladencima kako bismo zadovoljili većinu gostiju na svadbi po pitanju izbora ukusa.

 

U moru trendova koji je vaš omiljeni trend za  torte za venčanje?

Volim neobične, nesvakidašnje dekorisane torte. Trudim se da uvek pratim svetske trendove  i  uvek predlažem mladencima na sastanku da izaberu nešto od modernijih tehnika dekorisanja torti. S obzirom na moje sklonosti ka slikarstvu, recimo da su ručno slikane torte nešto po čemu sam prepoznatljiv i u tome istinski uživam, bez obzira da li se na torti crta samo detalj ili je kompletno islikana od vrha do dna. Volim mladence koji žele da budu drugačiji, unikatni i to je svakako nešto što uvek predlažem na sastancima, a ne neke copy-paste torte koje uopšte ne podržavam. Nastojim da uvek mladencima predočim da bi trebalo da imaju sebi svojstvenu tortu i da je to njihovo venčanje, a ne neke osobe sa pinteresta čiju su mi fotografiju torte pokazali i rekli da žele baš istu takvu. Stoga se trudim da svaka torta bude drugačija od prethodne .

 Šta nam donose trendovi za 2019 na polju torti, kolača i slatkih stolova?

Predlozi svetskih dizajnera torti su vrlo šarenoliki tako da su različite vrste dekorisanja torti kao i prethodnih godina ponovo aktuelni. Definitivno je minimalizam na snazi i sva dekoracija bi trebala da bude minimalistički određena kao i same boje na torti. Crni fondan će svakako biti aktuelan sa minimalnim detaljima na sebi. Bakarna dekoracija i trouglasti separatori između torti su nešto što je već trend u svetu i svakako se prenosi i na sledeću godinu. Bakarna boja će biti nešto zanimljivo i na slatkim stolovima kao i bakarno posuđe. Teksture su takođe nešto što će biti IN sledeće godine tako da ponovo imamo aktuelne dizajne poput mermera, kamena, betona  i minimalističkih detalja koji prate takvu vrstu dekoracije.

Ne možemo zaobići ni Naked Cakes ili takozvane gole torte i torte dekorisane puterkremom koje su uvek u trendu, samo im se svake godine dodaju neki novi elementi. Sada pored prirodnog cveća i voća na te torte dodajemo i pastelno obojene ukrase od čokolade u vidu krupnih kapljica sa neobavezno razmrljanim vrhovima, okruglastih ili šestougaonih oblika  koji se lepe mestimično ili od vrha do dna same torte. Bas relief tehnika izrade cveća od puterkrema ovaj put se izrađuje od pastelno obojenog krema i nonšalantno se nanosi slikarskim paleticama po torti. Takođe  je u trendu i nanošenje  boja direktno po puterkremu  kao i imitacija beton tehnike uz obavezno dodavanje zlatnih ili bronzanih tonova po njoj. S obzirom da su svetski dizajneri izabrali koralno crvenu boju , takozvanu  pantone living coral boju kao trend za 2019, videćemo da li će ta boja zaživeti i biti aktuelna  i na ovom polju.

 

Savet za naše mladence?

Često me pitaju kakva je procedura prilikom poručivanja torte kod nas. Dakle, kratko uputstvo za poručivanje svadbene torte:

Najbitnija stvar je rezervacija termina za već određeni datum venčanja. Tada, prilikom telefonskog  poziva uzimaju se podaci od naručioca  i prvom prilikom kada  budu planirani sastanci i degustacije  obaveštavamo ih o tome i s njima određujemo datum i vreme sastanka na kome će se od budućih mladenaca, uz malu degustaciju torti, uzeti sve potrebne informacije u vezi porudžbine. Bilo bi dobro da mladenci imaju neku viziju šta žele i u kom bi pravcu trebalo da ide dekoracija same torte ili slatkog stola. Tada krećemo u osmišljavanje dizajna i sva dalja komunikacija se nastavlja uglavnom putem maila ili telefona. Mi, naravno, isporučujemo tortu u restoran na dan svadbe.


Recept za uspeh? 

Tajna uspeha je originalnost. Kao i u svakom poslu uvek se morate truditi da budete drugačiji, unikatni, originalni pa tako i mi u ovom poslu. Trudim se da svaka torta bude drugačija od prethodne , da svaka ima neki moj lični pečat na sebi. Da to ne bude SAMO TORTA, već da nju prati i adekvatno postolje na kom stoji i na kom se iznosi u restoranu kao i fotografija i način kako će se ta torta fotografisati. Tek kada ispunim sve te aspekte onda je torta spremna da se predstavi javnosti.