Venčanice: Avangardna romansa sa Dankom Karović

AUTOR Isidora De Lungin

Alisa u Zemlji Čuda susreće avangardu u prožimanju romantičnih nota. Mlada i talentovana dizajnerka, Danka Karović, prepoznatljiva po svom romantičnom dizajnu za Balkan Wedding, otkriva svoje prve korake i ono što je motiviše.
Kaži nam nešto o tome kako si uplovila u dizajnerske vode. Koliko je inspiracija bitan deo tvog posla i u čemu pronalaziš najveću vodilju?

Prateći sebe, eto me ovde. Moja predivna majka je veoma rano prepoznala talenat i smisao u mom žvrljanju i pustila me je da se nesmetano razvijam. Imam crteže još od druge godine života koje je ona sačuvala. I dan danas se sećam njenog oduševljenja kad god bih nacrtala nešto. Ta povratna informacija mi je davala krila i bila sam motivisana da nastavim da stvaram svoju umetnost. Još na najranijim crtežima se vidi koliko pažnje sam posvećivala koloritu, kompoziciji i detaljima na odeći. Kasnije sam šila haljine Barbikama. Mogu da kažem da je ta igra samo sazrela i pretvorila se u moju profesiju. Inspiracija je sve. Strast prema dizajniranju mi je vodilja.

Tvoje kreacije odišu autentičnošću i definitivno ostavljaju pečat gde god da se pojave. Koji su to krojevi/stilovi koje neguješ i na koji način uklapaš materijle, boje, dezene?


Lični dizajnerski pečat i daje smisao ovom pozivu, jer može da ponudi nešto što se ne može naći u svakoj radnji. Izazov mi je da uvek budem sveža i neočekivana u kreacijama koje nižem. Krojevi, boje i dezeni su kao pesniku reči. Konstantna igra. Uvek istražujem koliku dozu ekstravagancije mogu da provučem kroz model, a da ne izgubi na nosivosti i funkcionalnosti. 
Svojim modelima insistiram na ženstvenosti, upečatljivosti, kvalitetu i udobnosti. 

U tvojoj karijeri imala si prilike da stvoriš pregršt modela kako avangardnih, tako i klasičnih, elegantnih. Koliko odstupaš od trendova, da li ih verno ispratiš ili samo modifikuješ tvojim kreacijama? Koji su neki od glavnih trendova za nastupajuću sezonu u vidu kolora, paterna?

Trend pratim samo informativno. U stvaranju pratim ono što je u meni, potpuno rasterećena od nečega što je prolazno. Volim da stvaram vanvremenske komade. Dešavalo mi se da se podudarim sa trendom, ali to je i prirodno, jer smo konstantno izloženi uticaju, a i ponuda materijala je u skladu sa onim što je trenutno aktuelno. 
DNK CODE tvoja je prva kolekcija. Kakve utiske nosiš iz tog perioda i koliko je ona evoluirala od tvojih potonjih “Slika, ritam, osećaj i reč” kao i “Strofa za grofa”?

Svaka čast na informisanosti! 
Čitajući ovo pitanje već je krenula bura emocija. To je moj početak, pun rešenosti i entuzijazma. Dosta toga se promenilo u mom izražavanju, ali mi je neverovatna zrelost koju sam prikazala još u prvoj kolekciji. Tada sam bila u avangardnom, mračnijem fazonu, a sada se radije odlučujem za intenzivan kolorit i upečatljiv dezen.

Koje su po tebi idealne kombinacije za venčanje u pogledu kroja i stila haljine? Postoji li neki koji odgovara svakom tipu građe?

Današnje mlade uglavnom znaju, ako ne tačno, bar približno kakvu venčanicu žele. Odgovarajući kroj i kvalitet materijala su najvažniji. Uvek prvo obavim jedan konstruktivan razgovor pre nego što krenem sa realizacijom. Ne bih mogla da generalizujem i izdvojim jedan kroj ili stil, jer su tipovi devojaka i građa veoma šarenoliki i svaka zahteva poseban tretman. 

Kakva žena te inspiriše prilikom kreiranja i kako bi opisala Danka Karović mladu u 3 reči?

Uvek polazim od sebe i šta je ono što bih i sama nosila, samim tim se svojom modom obraćam devojkama sličnim meni, bar u nekim stavkama. One su pune duha, sofisticiranog ukusa i šarmantne. Bezličnost ne može da iznese nijednu autorsku modu. Zato akcenat stavljam na izgradnju ličnosti i stava, tek iza toga dolazi stil koji treba da je prirodni rezultat ovog prvog.

Ima li neki komad odeće bez kojeg ne bi mogla i koji smataš da svaka žena mora da ima u svome ormaru?

Nešto sa mojim potpisom. I to je ono bez čega ne bih mogla, jer me ti komadi definišu.

Reči koje opisuju tvoj svet?

Sviđa mi se pitanje.
Kreativnost, emocija, hrabrost, borbenost, tajanstvenost, lepota, nežnost, dubina, oblaci, talasi, melodija.

Da li su detalji nešto čemu posvećuješ pažnju u tvojim kreacijama i koliko su bitan deo svakog modela?

Detalji su sve. Oni mogu dati potpuno novo značenje. 

Savet za naše mlade?

Ima dosta domaćih dizajnera koji zaista mogu profesionalno da odgovore na potrebe savremene mlade. Smatram da je najbolje pronaći jednog kreatora čiji se senzibilitet prepozna kao odgovarajući, zatim se prepustiti njegovoj stručnosti, jer ja venčanicu vidim kao nešto što treba da bude lično i da isprati priču.
I još jedan gratis savet :)
Treba odbaciti prenaglašenost i izveštačenost, zadržati ljupkost i spontanost, a ovo se odnosi i na šminku i frizuru, jer se često dobije jedan robusni i "težak" izgled, koji i u posmatraču izaziva neudoban osećaj. Pustite osmeh da bude dominantan detalj tog dana.