Venčanice: Minimalistički kroj sa...Apoe

AUTOR Isidora De Lungin

" Moj stil odražava svedene forme sa velikim istraživanjem kroja. Ukratko, jednostavnost, besprekorna izrada, kroj, kvalitetan materijal i komad koji će trajati mnogo duže od aktuelnih trendova i jedne sezone". Inspiracija mlade kreatorke Jovane Jokić odražava njen stil, sveden i minimalistički. Sa Jovanom smo popričali na temu materijala, oblika i forma a u nastavku pročitajte u čemu to ona pronalazi inspiraciju kao i šta se krija iza imena njenog brenda - APOE. Uživajte!

Upisala si i završila srednju medicinsku školu, ali ipak tvoja prva ljubav ostala je dizajn što si i potvrdila odlaskom na FPU. Koliko te kreativnost pokreće i šta vidiš kao najveću inspiraciju u svom radu?

Rad je definitivno najveći pokretač i iz toga proizilazi kreativnost. Inspiraciju pronalazim u svemu što me okružuje. Uglavnom su to forme nevezane za modu, oblici iz prirode, senke, siluete i slično. Često mi je geometrija polazna tačka koja kroz rad dobija mekšu, lepršaviju formu.

APOE kombinuje unikatne oblike sa bezvremenskom elegancijom in kvalitetnim materijalima. Šta odražava tvoj stil i kako bi ga opisala u 5 reči?

Moj stil odražava svedene forme sa velikim istraživanjem kroja. Ukratko, jednostavnost, besprekorna izrada, kroj, kvalitetan materijal i komad koji će trajati mnogo duže od aktuelnih trendova i jedne sezone.

Čime je inspirisana tvoja poslednja kolekcija i kako po tebi izgleda APOE mlada 2019?

Kada su venčanice u pitanju, ne pristupam kao klasičnoj kolekciji. Svaka mlada je priča za sebe. Tako i svakoj haljini pristupam individualno. Na kraju se sve to stilizuje da izgleda kao jedna celina. Komadi koje sam radila za ovu godinu su inspirisani geometrijom, strukturom materijala, pliseom. Početna ideja mi je bila da ne radim samo klasične komade u smislu haljina, već da venčanica bude iz dva ili tri dela. Tako da u ovoj kolekciji imam komade koji se mogu nositi dugo posle venčanja, na primer bele pantalone uz crni top ili sako, bela bluza uz farmerke i mnogo drugih kombinacija u koje se ti komadi mogu lepo uklopiti.

Iz naziva zaključujemo da a piece of ethernity odražava upravo to - klasičan stil, svedene forme i uvek nepogrešivi minimalizam. Možeš li nam dati ideju za jednu avangardnu kombinaciju za venčanje?

Evo jednog predloga iz nove kolekcije: pantalone sa šlicom i gornji deo koji daje utisak haljine.

Svila, saten, čipka... Koji su neki od tvojih omiljenih materijala za rad?

Definitivno svila, pogotovo organdin ili taft koji lepo drže formu. Mada, volim i mešavine viskoze i poliestera, imaju težinu i lepo padaju, a ne gužvaju se. Čipka da bi mi se svidela mora biti specifična i sa nekim jednostavnim šarama.

Da li misliš da se mlade vraćaju vintiž ruhu ili nečemu savremenom kada su u procesu traženja svoje venčanice?

Mislim da je to vrlo individualno i sve zavisi u čemu se mlada prepoznaje.

Lepota je u jednostavnosti a tvoje kreacije to savršeno predstavljaju. Kako teče proces izrade jednog APOE modela?

Proces uvek počinje u radu sa lutkom. Tačnije sa probnim materijalom i ispitivanjem kroja i forme, zatim odabirom materijala koji će najbolje predstaviti dati model. Kasnije se uradi šablon u saradnji sa modelarom, to prate krojenje i šivenje. U videu ispod možete pogledati kako izgleda radni proces.

U moru sličnih mladi, šta ih savetuješ kako da se izdvoje i budu autentične? Da li je mlada APOE brenda ona koja ne želi tipičnu kreaciju ili pak ona elegantna i glamurozna?

Da ne prate trendove i tuđa mišljenja, da budu svoje i prepoznaju šta je to što se njima sviđa i u čemu se one osećaju najbolje, kakava je to kreacija koja najviše oslikava njihov karakter.

Da, naše mlade definitvno ne žele tipično i standardno, nego nešto što je sofisticirano, unikatno i elegantno.

Postoji li stil/kroj haljine koji odgovara svakom tipu građe? Možeš li nam otkriti tvoj omiljen wedding trend?

Ne postoji univerzalni model haljine koji ce stajati svakom tipu žene. Zato i radim haljine po meri, gde devojkama predlažem šta bi im najlepše stajalo i istaklo adute, a prikrilo nedostatke. Moj omiljeni wedding trend je venčanica - piždama. Radila sam skoro po meri jednu od saten svile sa bordo paspulom i veženim tekstom.

Savet za naše mlade?

Da budu svoje i osete u čemu će se najbolje osećati, plesati, smejati..Ukoliko im je potreban konkretniji savet, devojke mogu da mi pišu uvek rado odgovaram na sve upite.