Venčanice: Nota nežnosti - Jovana Petković

AUTOR Isidora De Lungin

Lagane forme, isticanje najlepših delova ženskog tela i harmonija ukusa su samo neki od razloga zašto se poznate dame okreću Jovani Petković kada su im potrebne haljine da zasijaju.

Ručno rađeni detalji, čipka, til posut biserima, delikatne šljokice u haljinama koje odišu sjajem i ženskom senzualnošću su prva asocijacija na bezvremenske kreacije Jovane Petković. Sa Jovanom smo imali priliku da porazgovaramo o verovanju u svoje snove.Poznato je da si svoju karijeru započela u poslovnoj sferi, ali te je vukla ljubav prema dizajnu i od svog hobija si napravila već zavidnu karijeru. Kako si se odlučila da slediš svoje snove i gde si našla hrabrost da istraješ?

Sve je počelo kao hobi, želela sam nekako da ispoljim ljubav prema dizajniranju i kreativnost koju sam osećala da imam u sebi. Tadašnji posao je značio kancelariju i brojke, sve je to za mene bila obaveza i moranje, a ne uživanje u poslu i ono što volim. Časovi modnog dizajna su postali moja razonoda ali sve više sam razmišljala samo o tome da hobi pretvorim u posao. Kada su misli na tadašnjem poslu počele da lutaju, to je bio znak da moram da rizikujem i odlučim se za ono što me čini srećnom.

Sećaš li se svoje prve kreacije?

Kako da ne, te haljine ću se uvek sećati. Kreacija je bila za kuminu sestru. Nikada neću zaboraviti to veče dok sam joj uzimala mere, kumina mama kaže:  “Jednog dana ćemo dolaziti na tvoju reviju, a ova haljina je tvoj prvenac”. To je bilo pre 6 godina, a imam utisak da je prošlo mnogo više. Od tada sam puno naučila i mislim da ima dosta toga što tek treba da naučim, potrebno je i iskustvo i strpljenje, ne postaje se dobar dizajner preko noći.

Nosiš nezvaničnu titulu „Top modela“ među svojim kolegama i koleginicama, često i sama nosiš svoje kreacije na Instagramu, gde pronalaziš inspiraciju dok stvaraš svoj dizajn?

Priznajem da pomogne kada mogu da nosim moje kreacije i slikam se u njima, onda mogu najbolje da uočim da li bih nešto menjala ili sam u potpunosti  zadovoljna haljinom. Inspiraciju ne tražim, prosto se dešava u svakodnevnici dok radim na jednoj haljini, to mi već daje ideju za sledeću, što više radim bolje i stvaram, rad je moj pokretač.

Čime je bila inspirisana tvoja poslednja kolekcija?

Romantika je neiscrpan izvor ideja pogotovo ako su u pitanju haljine za svečane prilike i venčanice. Želim da moje kreacije odišu pozitivnošću. Dobra energija je večna inspiracija.Tvoje kreacije su sastavljene od raznovrsnih materijala, ali koji materijal preferiraš za rad?

 Kada kažem til ili čipka možete da je zamislite na hiljadu načina ili na dva sve zavisi od vaše kreativnosti. Suština je u tome da uspete da iskoristite materijal na svojstven način. Skoro sve na ovom svetu je već izmišljeno ali možete da se igrate sa detaljima. Tako da mogu da kažem da su detalji ustvari ono glavno na mojim haljinama. Ručno rađeni, nizani nedeljama i mesecima. Dok ih gledate imate utisak da vidite nakit, a ne materijal.

Kako si počela da kreiraš venčanice?

U početku nisam bila usmerena na venčanice niti mi je bilo u planu da ih radim. Sve češće moje redovne klijentkinje su želele da im osmislim venčanicu koja je više haljina i tako je to počelo. Išlo mi je u prilog što su mlade sve više želele nešto drugačije u odnosu na klasiku na koju smo navikli.

Omiljeni kroj i stil haljina za venčanje?

Moji krojevi venčanica su na prvi pogled jednostavni ali kao što sam rekla posebnost je u detaljima. Volim da pratim  liniju ženskog tela, izbegavam materijale i krojeve koji će “progutati” mladu. Žena treba da nosi haljinu, a ne haljina nju.

Opiši mladu Jovane Petković u 3 reči.

Drugačija, romantična, smela.
Dobar par cipela za mladu da nosi do oltara?

Cipele zavise od tipa venčanice. Za moje mlade u većini slučajeva više idu sandale ili čak bose noge i beli pesak na nekoj egzotičnoj destinaciji.

Idealne kombinacije za venčanje? 

Za kume i deveruše je lepo kada su u skladu sa mladom u sličnom tonu boja, materijala i detalja. Zna se dobro ko je mlada i niko ne želi da joj ukrade njen dan time što će biti u svetlim tonovima. Zar nije lepše da izgledaju skladno na zajedničkoj fotografiji nego je mlada u belom, kuma u zelenom, a deveruše u rozom i crvenom. 

Pored uspešne karijere, ostvarila si se u najlepšem poslu, postala si mama. Dok balansiraš između privatnog i kreativnog posla, kako pronalaziš ravnotežu između nežnosti i romantike sa savremenošću i samopouzdanjem koje su oličene u tvojim kreacijama?

Uvek sam se pitala kako žene uspevaju da vode posao i budu majke, kako postižu  i odakle im volja?! Sve mi je bilo jasno kada sam se porodila, kao da sam dobila neku dodatnu snagu i želju da budem još bolja u svom poslu. Svaki sat mi je organizovan, to nekada ume da bude naporno ali zato svaki slobodan momenat kvalitetno iskoristim. 

Stil koji prolazi?

Svet je postao instagramičan, najbolje prolazi onaj stil koji se najbolje slika, zvuči suludo ali tako je. Često se odlučimo za nešto samo zato što je dobra fotografija, a ne zato što nam se baš taj stil ili proizvod sviđa. 

Savet za naše mlade?

Trudite se da budete same sebi najbolje društvo, ako ste u miru sa sobom onda ste nezaustavljive u svakoj sferi života.