Venčanice - Retro priča od 1920. do 2020.

AUTOR Saša Smiljanić

Venčanice se nalaze među prvim stavkama kada razmišljamo o sudbonosnom ’’da’’. Nezaobilazna i najčešće najbitnija stavka svakog venčanja, oko koje se kreiraju mnogi mitovi i predanja, prerastala je svoj ’’poželjan izgled’’ tokom godina, ali se moda neretko i vraćala poput klatna.

Predstavljamo vam kratak rezime kako se venčanica menjala tokom proteklog veka, tj. od ’20. (1920.) do ’20. (2020.).
1920. Venčanice ovih godina karakteriše specifični ART DECO stil, dakle, najprisutniji su ravni krojevi, spušten struk kao i ogromna količina šljokica. Uglavnom su to bile venčanice koje su bile nešto kraće spreda.
1930. Venčanice inspirisane glamurom starih holivudskih zvezda. Kao nastavak Art Decoa, haljine dobijaju na dužini, to postaju duge svilene haljine, ukrašene perlama, mahom u beloj boji.
1940. U odnosu na ’20. i ’30. godine prošlog veka, večanice 1940. odišu svojom jednostavnošću i elegancijom. Uglavnom su to bile duge čipkane venčanice dugih rukava sa V izrezom.
1950. ’50te godine su definitivno unele trend koji do tada nije bio zastupljen, a to su midi haljine, tačnije haljine do polovine listova sa krinolinom koje neodoljivo podsećaju na PIN UP devojke. Bile su znatno jeftinije od pređašnjih pa je i to bio jedan od razloga iz kog su se tadašnje mlade odlučivale baš za ovaj model.
1960. Početkom ’60. imamo i dalje prisutnost kraće suknje, međutim kako je vreme odmicalo, duga haljina se ponovo vraća u modu i klasičan A kroj sa kraljevskim vezom uzima primat.
1970. Već ’70ih godina je počelo da važi pravilo da sve može, žene su počele da nose pantalone i laganije haljine, dok je sama venčanica dobila opušteniji i romantičniji oblik.
1980. Početkom ove decenije postavlja se novi modni trend. Nakon venčanja princeze Dajane i princa Čarlsa, sve žene su poželele da izgledaju kao princeza, a ubrzo je princeza haljina sa ogromnim puf rukavima postala hit.
1990. Za trend ’90ih možemo reći da je ’’postao’’ dosta minimalniji ako ga poredimo sa prethodnom decenijom. Rukavi su znatno manji, kao i broj perlica. Sam kroj počinje da prati liniju tela i naglašava žensku siluetu.
2000. Dugački rukavi, kao i same rukavice ove decenije padaju u zaborav. Na snagu stupa haljina bez rukava. Polako se vraćaju perlice i čipka i ovaj trend počinje da poprima svoj oblik.
2010. S obzirom da mlade sve više počinju da pridaju važnost sopstvenim oblinama, nije čudno zašto je sirena model postao najpopularniji ove decenije, uska haljina koja naglašava oblik ženskog tela postala je izbor broj jedan kada su svadbene haljine u pitanju.
2020. Do sada smo prošli zaista najraznovrsnije modele haljina, a 2020. nam donosi venčanice sa otvorenim leđima koje prate liniju tela.

 

I za kraj, nemojte slepo pratiti trendove, odaberite haljinu u kojoj se najprijatnije osećate, onu koja vam je oči napunila suzama u momentu kada ste je obukli. Venčanica je nešto što ćete zauvek pamtiti, a verujemo da ćete vašem partneru biti najlepše. U svakom slučaju - obucite onu u kojoj vam oči sijaju.

Pročitajte još:

Trendovi u svetu venčanica za proleće 2020.

Tradicionalne tkanine za venčanice i zašto su popularne?

Odabir venčanice.. Pratiti trend ili se držati klasike?