Venčanice za svačiji džep

AUTOR Maja Vanević

Svaka mlada želi da izgleda najbolje što može na dan svog venčanja. Prva stavka pri kreiranju tog posebnog izgleda je svakako izbor venčanice.

U moru slika sa interneta i društvenih mreža, mnoge mlade padnu u očaj, jer nemaju ideju pre svega koju venčanicu da izaberu, a zatim i kada vide koliko ona koju su odabrale košta.

Danas se bavimo time, kako da dobijete wow haljinu kao sa Pinteresta za što manje novca.
Pre svega moramo da razjasnimo zašto određene haljine koštaju toliko koliko koštaju. Ok, pored brenda koji stoji na kreaciji, materijal, kao i složenost samog modela igraju veliku ulogu pri formiranju cene.

Ako je venčanica koja ste odabrali puna detalja, morate znati da će ona biti skupa. Razlog tome je što je veliki broj takvih haljina ukrašen ručno, a ručni rad se naplaćuje puno. Ako vam nije jasno zašto, probajte da nižete perlice i da ih prišivate jednu po jednu i verujte, tada će vam se samo kasti.

Takođe, opšte je poznato da određeni materijali jesu skuplji od drugih, što zbog težine izrade istih, što zbog raznih drugih faktora, pa su venčanice koje su izrađene od istih skuplje od drugih.

Kako uštedeti?

Prvo pravilo je da pogledate outlete ili da potražite haljinu iz svojih snova u periodu kada su akcije ili kada saloni likvidiraju venčanice. Na taj način ćete možda pronaći baš onu koja želite, za mnogo manje novce.

Pored toga, možete pogledati u Second hand prodavnicama ili sajtovima koji se bave razmenom garderobe ili prodajom već nošene, upotrebljene robe. Ne biste poverovali ša sve možete na istima da pronađete. Tu je izraz ''od igle do lokomotive'' potpuno legitiman.

Takođe, možete da izaberete haljinu koja je raskošna, ali jednostavnija. Umesto bogate čipke, izaberite jednu od, recimo, ameriken platna. Takvu haljinu onda vi same možete obogatiti pojasem od cirkona. Idite u obližnju pozamanteriju, kupite kristale i cirkone, prišijte ih na komadić providnog tila ili mrežice i prikačite uz izabrani pojas. Tako mali detalj može da bude dovoljan i jako efektan, ako ga iznesete pravilno.

Pored toga, uvek je dobra opcija da pronađete dobru krojačicu koja vam može sašiti haljinu. Još bolje, ako vi sami ili neko vaš zna da šije.

Danas postoje prodavnice koje prodaju materijale iz Italije na meru i tu možete pronaći povoljne, a lepe materijale. Pored toga, lovite akcije u prodavnicama materijala i tada možete da pronađete neke ekskluzivne za duplo manje novce.

Ako želite veliku haljinu, izaberite krući materijal koji može da je drži od vas, da pada u pun krug, kao princezi iz banke.

Takvoj haljini dodajte već pomenuti ''uradi sama'' pojas i sjajan nakit i vaš izgled će biti sjajan.

Takva haljina verovali ili ne može da vas košta od 800 dinara do 10 000 dinara za materijal i od nula do 100 evra za ruke. Nula naravno, ako haljinu šijete same ili ako neko vaš istu šije.

Svakako postoji još mnogo načina da dobijete ono što želite u okviru budžeta koji imate, samo je bitno da krenete na vreme sa pripremama i za vas nema zime.