Venčanja iz telenovela: Ukleta Marijana

AUTOR Stefan Mihajlovski

Balkan Wedding već nedeljama podseća na mnoge hitove iz sveta sapunica i venčanja iz istih. Već smo govorili o ’’Kasandri’’, ’’Zlobnici’’, ’’Rubi’’, ’’Rosalindi’’, ’’Judinoj ženi’’, ali i modernijim telenovelama poput ’’Valentine’’ i ’’Napuštenog anđela’’.

          ’’Zlatno doba’’ telenovela obeležila je i naša današnja inspiracija. Iako spada u klasične telenovele, mnogi su zaboravili seriju punu misterije koju smo voleli – ’’Ukletu Marijanu’’ (Mariana de la noche, Televisa, 2003-2004). 

          Autorka Delija Fijaljo, scenaristkinja Lilijana Abud i izvršni producent Salvador Mehija Alehandre još jednom su dokazali da su njihova imena ’’dobitna’’ kombinacija kada je reč o ovom žanru, pa su i od glumaca Alehandre Baros i Horhe Salinasa ubrzo stvorili glumačke u svim zemljama gde je emitovana ova dinamična priča.


          Atilio Montenegro opsednut je Elisom i radije bi je video mrtvu nego sa drugim muškarcem. Jedne večeri njegovi ljudi upadaju u njenu kuću i ubijaju sve koji su se tamo našli. Jedini preživeli su Elisina kćerka Marijana, još uvek beba, i njen mlađi rođak Ignasio. Marijanu je othranio Atilio, koji je jednako opsednut njome kao što je bio i njenom majkom, zbog neverovatne sličnosti između njih dve. On ubija svakog muškarca koji se njoj dopadne. Zbog misterioznih smrti svih momaka koji su pokušali da joj se približe, sugrađani veruju da je Marijana prokleta i daju joj nadimak – Marijana, dete noći. Ona se zaklinje da se više neće zaljubiti i skinuti crninu. Ali, iznenada se pojavljuje Ignasio, koji dolazi u potrazi za korenima i njihova ljubav postaje jača od zlih jezika koji predviđaju prokletstvo.


          Nije slučajno što se venčanje ove telenovele odigralo – noću! Par koji je blistao tokom ceremonije, držanjem za ruke čvrsto je označio da nijedno prokletstvo ne može protiv njihove ljubavi. Uz nekolicinu zvanica, Marijana i Ignasio venčali su se u belim kombinacijama, a produkcijska kuća Televisa pobrala je sve pohvale, kako kritike, tako i publike za unikatnost u pristupu ideji venčanja koje su inače veoma stereotipno prikazane u ovom televizijskom formatu.


Pročitajte još:
Venčanje iz telenovela: Kasandra
Venčanje iz telenovela: Rubi
Venčanje iz telenovela: Judina žena