Venčanje iz telenovela: Između ljubavi i mržnje

AUTOR Stefan Mihajlovski

          Generacija rođena u drugoj polovini devedesetih, prvi nalet telenovela u koje se ubrajaju ’’Kasandra’’, ’’Ljovisna’’, ’’Esmeralda’’, pa i mega popularna ’’Zlobnica’’ o kojoj smo već pisali u ovoj rubrici, nije osetila na isti način kao generacije njihovih roditelja, ili bilo kog starijeg člana porodice. 2002. , 2003. i 2004. godina bile su period kada je ova generacija sela u školske klupe, a mnogi su uz telenovele uspeli da vežbaju čitanje (jer su tada sve telenovele i dalje prevođene na ćirilici).

          Idealan primer za to je telenovela ’’Između ljubavi i mržnje’’ (Entre el amor y el odio), produkcijske kuće Televisa iz 2002. godine, emitovana u Srbiji godinu dana kasnije sa ogromnim uspehom. Ovo je bila jedna od serija koja je imala toliko erotskih scena, ali i scena nasilja koje su izazivali glavni negativci, da su čak i roditelji koji su svojim mezimcima dozvoljavali da prate ovaj žanr, često morali da im zatvaraju oči.


          Ana Kristina je divna devojka, snažnog karaktera, koju štiti don Fernando Viljareal. Nakon što se don Fernando razboli, njegov nećak Oktavio Viljareal, ogorčen jer ga je rođak sprečio u nameri da se oženi izabranicom Fridom, doputuje kod njega. Dočekuje ga vest da je Fernando upravo umro i ostavio testament u kome fabriku prepušta Oktaviju i Ana Kristini, ali pod uslovom da se venačaju i žive zajedno godinu dana, a nakon toga odluče šta će uraditi sa imovinom. Nenadano, među njima se rađa ljubav, ali moraju da se izbore sa ogromnom mržnjom koju prema njima osećaju zlobnici Marsijal i Frida, koji na sve načine pokušavaju da ih razdvoje. Da li će im uspeti? I da li će se Oktavio odlučiti za Ana Kristinino ili Fridino dete?


          Elegancija, mnogo cveća i kočija prve su asocijacije kada se pomene venčanje iz ove telenovele. Nakon 124 epizode, Oktavio i Ana Kristina uspeli su da reše sve nesuglasice, izaberu ljubav i konačno žive u sreći i harmoniji. Javno venčanje organizovano je u visokom stilu, a dijalozi koje su vodili protagonisti tokom ceremonije i danas važe za omiljene u svetu telenovela.