Venčanje iz telenovela: Kasandra

AUTOR Stefan Mihajlovski

Iako mnogi misle da je ’’Kasandra’’ prva telenovela koja je emitovana u Srbiji, to nije tačan podatak. Pre nje, uspešno su emitovane ’’I bogati plaču’’, kao i ’’Divlja ruža’’, ali u kasnijem terminu, te nije bilo moguće da se cela porodica prosto ’’zalepi’’ za TV ekran.


          Tog 10. februara 1997. godine, magija je počela na Trećem kanalu srpske državne televizije. Ubrzo, cela zemlja, kao i region, bili su potpuno očarani ovom ljubavnom pričom od 150 epizoda. Zbog velikog uspeha, objavljena je i knjiga ’’Kasandra’’, ženska deca su masovno počela da dobijaju ime prema glavnoj junakinji, a odmah nakon završetka prvog emitovanja počela je i repriza. Do danas, ’’Kasandra’’ je u Srbiji emitovana više od deset puta na različitim televizijama sa lokalnom i nacionalnom frekvencijom.


          ’’Kasandra’’ je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao TV serija na španskom jeziku koja je emitovana u čak 128 država. Glavnu glumicu je zamalo ubio obožavalac u Bosni i Hercegovini tokom promocije telenovele. Naime, hteo je da je liši svog bola koji proživljava. U Indoneziji je vlada saopštila da je nedopustivo da se zbog telenovele ne ide na posao, jer su radnici masovno počeli da kasne ili uopšte ne dolaze. Kako kažu, bili su ’’pod utiskom’’ onoga što doživljava njihova glavna junakinja. Kada je Kasandra optužena za ubistvo u jednoj epizodi, građanska inicijativa iz mesta Kučevo u Srbiji poslala je pismo venecuelanskoj vladi da Kasandru oslobode svih optužbi jer oni znaju da je nevina. U Bosni i Hercegovini desio se nezapamćeni skandal. Naime, televizija koja je emitovala ’’Kasandru’’ nije ni kupila prava, te je signal uzimala od druge televizije, ali, kada to više nije bilo moguće, ukinuli su seriju. Ovo je izazvalo gnev gledalaca, te je ova priča došla i do produkcijske kuće Coral. Zbog razumevanja situacije u kojima je Balkan bio devedesetih godina, podukcijska kuća poklonila je televiziji iz Bosne i Hercegovine pravo na emitovanje kompletne serije.


          Ova serija imala je mnoga uspešna i još više neupešnih venčanja. Publika je sve ovo pratila bez daha, a najveću sreću, doživeli su u trenutku kada je Kasandra konačno, na kraju telenovele, pronašla mir i stupila u brak sa svojim izabranikom za kog se borila svim srcem. Nove generacije većinski nisu oduševljene kako izgleda cela telenovela, a zamerke imaju i na samo venčanje koje smatraju jeftinim. Ipak, emocija koju je ova priča, kao i sama scena sudbonosnog ’’da’’ izazvala u teškim trenucima kod domaće publike, kao i empatija koja se probudila kod cele nacije zbog nedaća koje proživljava glavna junakinja, ne može se platiti novcem, te ’’Kasandra’’ i danas važi za najznačajniju telenovelu ne samo na domaćem, nego i na svetskom nivou.


Venčanje iz telenovela: Judina žena

Venčanje iz telenovela: Zlobnica

Venčanje iz telenovela: Zagrli me čvsrto