Wedding reportaža: Posetili smo izložbu venčanica ''Ljubav je ljubav'' Žan Pol Gotjea

AUTOR Stefan Mihajlovski

Kontroverze koje je u našem društvu izazvala izložba venčanica ''Ljubav je ljubav'' Žan Pol Gotjea, ni danas, skoro dva meseca nakon otvaranja, nisu prestale. Mnogi se pitaju da li je venčanicama mesto u Muzeju savremene umetnosti, dok drugi tvrde da su moda i modni izražaj odavno postali predmet umetnosti i njenog delovanja. Ekipa Balkan Weddinga ipak nije mogla da propusti ovaj važan događaj i prenese Vam nekoliko spektakularnih detalja koji su mnoge posetioce ostavili bez daha. 

Izložba govori o, kako je sam autor najavio, radosti venčanja za sve, bez obzira na pol, rod, seksualnu orijentaciju i druge razlike. Posetioci izložbe mogu videti 38 venčanica visoke mode, kreiranih od 1990. do 2020. godine, a ona predstavlja finalno izdanje izložbe ’’Modni svet Žan Pol Gotjea: Od trotoara do modne piste’’, koja je u dvanaest gradova sveta privukla preko dva miliona posetilaca, obarajući rekorde posete modnih izložbi.

Gotjea mnogi obožavaoci slavne Madone dobro pamte. Njegove kostime, čuvena umetnica često je nosila, a svakako najpoznatiji je sada već čuveni zlatni korset sa špicastim grudnjakom. Andreja Pejić takođe je dugo bila zaštitno lice jedne od revija, a još jedno od imena koja se vezuju za rad slavnog kreatora je i Ejmi Vajnhaus, pa se na izložbi može videti i njena korset haljina. Pravu poslasticu za ljubitelje venčanica predstavlja i ona sa lesaž vezom, koja je jedna od najzapaženijih među izloženima.

U ekskluzivnom intervjuu za dodatak dnevnog lista Politika ''Kultura, umetnost, nauka'', Gotje je izneo nekoliko detalja o svom detinjstvu: ''Kada sam bio u školi, umesto da pazim šta učiteljica priča, crtao sam igračice iz ''Foli Beržera'' s perjem u mrežastim čarapama. Naravno, bio sam uhvaćen, i da me kazni, učiteljica mi je zakačila crtež na leđa i provela me kroz celu školu. Srećom, to je imalo suprotan efekat, postao sam omiljen''. Ovaj kratak isečak zapravo može opisati i Gotjeov rad. Od osude do aplauza jedno je sigurno - njegove kreacije ostavljaju snažan trag.

Organizovanjem ove izložbe, koja visoku modu prikazuje kao vrhunsku savremenu umetnost, beogradski Muzej savremene umetnosti našao se u društvu svetskih muzeja, poput njujorškog Metropoliten muzeja umetnosti ili Muzeja savremene umetnosti MoMa. Izložba će trajati do 14. februara 2021. godine.

Pročitaj još:

Devojka za udaju - sve epizode

Swan Lake: 8 ekskluzivnih snimaka raskošnog venčanja

Najbizarnije prosidbe 7. deo