Zajednički život pre braka - očekivanja vs. realnost

AUTOR Srđan Miljević

    Život udvoje  pre braka (ili veridbe) daje dobru sliku o tome kakvu atmosferu možete očekivati u vašem domu nakon stajanja na ludi kamen. Istraživanja pokazuju da 67% parova živi u nekom obliku zajednice i pre braka. Iako često maštamo o zajedničkom doručku u krevetu, nežnim buđenjima i zagrljajima, podsećamo vas na nekoliko najčešćih iluzija kada je reč o očekivanjima od zajedničkog života.


Očekivanje: Stalno ćete biti zajedno

Realnost: Kada počnete da živite u zajednici nedostajaće vam vreme za sebe. 

Jako je bitno da u braku sačuvate svoje Ja – svoj prostor, svoje vreme za prijatelje, navike, vežbanje, hobije... U suprotnom gubite deo sebe, povlađujući navikama partnera a to je siguran put ka nezadovoljstvu. 


Očekivanje: Sve će prštati od još slobodnijeg i strastvenijeg seksa

Realnost: Ovo jeste tačno kada je reč o parovima koji pre toga nisu živeli zajedno. Vremenom, ipak, strasti jenjavaju, što je potpuno normalno. Sad ćete imati priliku da ga viđate golog kad god, pa nećete biti željni te slike kao pre cimerovanja. Tu je zajedničko korišćenje toaleta, pa različite navike koje vas mogu nervirati – od bačenih peškira, sve do neopranih sudova, limenki piva i prljavih čarapa razbacanih po celom stanu. Već ne zvuči seksi, zar ne?


Očekivanje: Troškovi će biti manji sad pod jednim krovom

Realnost: Ne, nećete samo deliti trošak za zajedničku večeru u gradu! Setimo se ovde svih sredstava za čišćenje kuće, pa njegovog obaveznog piva svake večeri, namirnica koje vi inače ne biste kupovali sebi, ali ih on voli... Ako je novac zajednički, sigurno nećete na kasi deliti svoje i njegovo?! Uostalom, ovaj segment se više odnosi na momke. Zamislite samo njegov šok kad vidi koliko trošite na kozmetiku?


Očekivanje: Zajedno ćete spremati romantične večere i uživati u bašti dekorisanoj svećama

Realnost: Najverovatnije će se vaša mašta o zdravom, laganom obroku obistiniti kao prženje ćevapa od kojih se cela kuća zadimila. On pije pivo, dok ste vi maštali o Rose vinu. Ne, ne izgledate kao par iz časopisa, jer niti si ti ogrnuta ešarpom od kašmira, niti je on u lanenom odelu. Stvarnost je takva da ste oboje u isflekanim trenerkama, da on podriguje, da vidiš da nisi isturpijala pete, a i izrastak ti je ogroman i morala bi kod frizera što pre. 


Podsetićemo te: ova očekivanja nasuprot realnosti nisu u vezi samo sa zajedničkim životom. Budi iskrena pa odgovori da li i ti baš u svakom momentu izgledaš kao na svom Instagram profilu?!